Bottasnak van egy terve Hamilton jövő évi legyőzésére

Forma-1, Brazil Nagydíj, Valtteri Bottas, Mercedes
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 14: Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP looks on in the Drivers Press Conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 14, 2019 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Robert Cianflone/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az idei világbajnoki pontversenyt a második helyen záró Valtteri Bottasnak kissé elege van abból, hogy folyton arról kérdezgetik, mikor fog Nico Rosberghez hasonló pszichológiai hadviselésbe fogni Lewis Hamilton ellen, ugyanakkor van terve a hatszoros világbajnok 2020-as legyőzésére.

Valtteri Bottas az idei szezonban ugyan többször meg tudta verni Lewis Hamiltont, mint a korábbi években, de ezúttal sem sikerült kiegyensúlyozottan teljesítenie. A finn pilóta ezt maga is elismerte az USA Nagydíj után, amikor csapattársa bebiztosította hatodik világbajnoki címét, Brazíliában azonban leszögezte, van terve a következő évre.

A hibrid korszakban eddig csak Nico Rosberg tudta legyőzni Hamiltont, kettejük rivalizálása 2016-ban csúcsosodott ki a pályán, a mentális hadviselés azonban az összes közös évükben aktívan jelen volt, mindent megtettek, hogy kibillentsék a másikat az egyensúlyából. Bottasnak ismét feltették a kérdést, hogy jövőre alkalmazza-e elődje stratégiáját, neki azonban már elege van ebből a témából.

Bottasnak kissé elege van a Hamilton legyőzésére vonatkozó kérdésekből Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Cianflone

„Őszintén szólva már unom ezt a kérdést – nyilatkozta a Brazil Nagydíjat felvezető sajtótájékoztatón. – Minden versenyző más, így én sem Nico vagyok.”

Bottasnak természetesen a világbajnoki cím megszerzése lesz a célja a következő évben, azonban úgy véli, ehhez elsősorban a pályán kell jól teljesítenie, nem pedig az azon kívüli tevékenységekre koncentrálnia.

„Nyilván vannak terveim a célom elérésére vonatkozóan, ami a világbajnoki cím – folytatta. – Ehhez nem csupán a csapattársamat, hanem más versenyzőket is le kell győznöm.

Ha másra pazarolnám, az elvonná a figyelmemet a vezetésről, ami a legfontosabb.”

Bottas számára kizárólag a pályán nyújtott teljesítmény a fontos Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

A finn versenyző hozzátette, jó teljesítménnyel minden riválist el lehet bizonytalanítani, és ezzel kapcsolatban már rendelkezik is egy tervvel.

„Ha tudok tartani egy bizonyos szintet, az általában zavarja a garázs másik oldalát – magyarázta. – Voltam már ebben a helyzetben, így tudom, hogy ezzel hibára lehet kényszeríteni a másikat.

Rosberg korábban szintén kifejtette véleményét Bottas idei teljesítményéről, illetve 2020-as kilátásairól. 2016 világbajnoka osztja utódja véleményét, és úgy véli, az idény elején már megmutatta, mi a helyes stratégia Hamilton ellen.

Rosberg szerint Bottasnak a versenyeken kell javulnia Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Steve Etherington

„A szezon kezdetén megmutatta, hogy ez már nem a régi Valtteri, hanem egy új, sokkal erősebb változat – emlékezett vissza. – Szerintem ez a lehető leghatékonyabb stratégia.

Bottasnak azonban nem sikerült tartósan megőriznie ezt a formáját, és a szezon közepén Hamilton elhúzott tőle a pontversenyben. A finn versenyző az időmérőkön még jól teljesít, hiszen többször indulhatott a pole pozícióból, mint riválisa, a futamokon azonban sokszor akadtak nehézségei.

„Valtterinek vannak szép pillanatai, amikor legyőzi Lewist, aki azonban sokszor agyonveri a futamokon – vélekedett Rosberg. – Szerintem a versenytempó a kulcskérdés, ezen a téren rengeteget kell fejlődnie. Sokkal gyorsabban koptatja el a hátsó gumikat, mint Lewis, és ez hatalmas problémát jelent számára.”