Társoldalunk:

Bottasnak van egy terve Hamilton jövő évi legyőzésére

2019.11.14. 17:56

Az idei világbajnoki pontversenyt a második helyen záró Valtteri Bottasnak kissé elege van abból, hogy folyton arról kérdezgetik, mikor fog Nico Rosberghez hasonló pszichológiai hadviselésbe fogni Lewis Hamilton ellen, ugyanakkor van terve a hatszoros világbajnok 2020-as legyőzésére.

Valtteri Bottas az idei szezonban ugyan többször meg tudta verni Lewis Hamiltont, mint a korábbi években, de ezúttal sem sikerült kiegyensúlyozottan teljesítenie. A finn pilóta ezt maga is elismerte az USA Nagydíj után, amikor csapattársa bebiztosította hatodik világbajnoki címét, Brazíliában azonban leszögezte, van terve a következő évre.

A hibrid korszakban eddig csak Nico Rosberg tudta legyőzni Hamiltont, kettejük rivalizálása 2016-ban csúcsosodott ki a pályán, a mentális hadviselés azonban az összes közös évükben aktívan jelen volt, mindent megtettek, hogy kibillentsék a másikat az egyensúlyából. Bottasnak ismét feltették a kérdést, hogy jövőre alkalmazza-e elődje stratégiáját, neki azonban már elege van ebből a témából.

Bottasnak kissé elege van a Hamilton legyőzésére vonatkozó kérdésekbőlForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Cianflone

„Őszintén szólva már unom ezt a kérdést – nyilatkozta a Brazil Nagydíjat felvezető sajtótájékoztatón. – Minden versenyző más, így én sem Nico vagyok.”

Bottasnak természetesen a világbajnoki cím megszerzése lesz a célja a következő évben, azonban úgy véli, ehhez elsősorban a pályán kell jól teljesítenie, nem pedig az azon kívüli tevékenységekre koncentrálnia.

„Nyilván vannak terveim a célom elérésére vonatkozóan, ami a világbajnoki cím – folytatta. – Ehhez nem csupán a csapattársamat, hanem más versenyzőket is le kell győznöm.Mindig is annak a híve voltam, hogy a pályán kell rivalizálnunk, ezért minden energiámat a versenyzésre fordítom.Ha másra pazarolnám, az elvonná a figyelmemet a vezetésről, ami a legfontosabb.”

Bottas számára kizárólag a pályán nyújtott teljesítmény a fontosForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

A finn versenyző hozzátette, jó teljesítménnyel minden riválist el lehet bizonytalanítani, és ezzel kapcsolatban már rendelkezik is egy tervvel.

„Ha tudok tartani egy bizonyos szintet, az általában zavarja a garázs másik oldalát – magyarázta. – Voltam már ebben a helyzetben, így tudom, hogy ezzel hibára lehet kényszeríteni a másikat. Van tervem a jövő évre vonatkozóan, de ezt nem kívánom megosztani.”

Rosberg korábban szintén kifejtette véleményét Bottas idei teljesítményéről, illetve 2020-as kilátásairól. 2016 világbajnoka osztja utódja véleményét, és úgy véli, az idény elején már megmutatta, mi a helyes stratégia Hamilton ellen.

Rosberg szerint Bottasnak a versenyeken kell javulniaForrás: Daimler AG/Daimler AG/Steve Etherington

„A szezon kezdetén megmutatta, hogy ez már nem a régi Valtteri, hanem egy új, sokkal erősebb változat – emlékezett vissza. – Szerintem ez a lehető leghatékonyabb stratégia.

Lewist nem szabad felidegesíteni, mert akkor csak erősebb lesz, szóval ezzel jó úton jár.”  

Bottasnak azonban nem sikerült tartósan megőriznie ezt a formáját, és a szezon közepén Hamilton elhúzott tőle a pontversenyben. A finn versenyző az időmérőkön még jól teljesít, hiszen többször indulhatott a pole pozícióból, mint riválisa, a futamokon azonban sokszor akadtak nehézségei.

„Valtterinek vannak szép pillanatai, amikor legyőzi Lewist, aki azonban sokszor agyonveri a futamokon – vélekedett Rosberg. – Szerintem a versenytempó a kulcskérdés, ezen a téren rengeteget kell fejlődnie. Sokkal gyorsabban koptatja el a hátsó gumikat, mint Lewis, és ez hatalmas problémát jelent számára.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK