Wolff: Jobban is kezelhettem volna Bottas szerződéshosszabbítását

Forma-1, Toto Wolff, Valtteri Bottas, Mercedes-AMG Petronas, Japán Nagydíj
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 13: Race winner Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP celebrates with Mercedes GP Executive Director Toto Wolff after the F1 Grand Prix of Japan at Suzuka Circuit on October 13, 2019 in Suzuka, Japan. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke belátja, hogy nem kezelte a legjobban pilótája, Valtteri Bottas jövőjének kérdését, akinek teljesítményére hatással volt a szerződéshosszabbítás körüli bizonytalanság.

A Mercedeshez Nico Rosberg váratlan visszavonulása után, a 2017-es szezonra csatlakozó Valtteri Bottas évek óta szezonról szezonra „él", mióta ugyanis a Forma-1 jelenlegi sikercsapatának tagja, még egyszer sem kapott egyévesnél hosszabb távra szóló szerződést. Már-már rendszeres téma a versenyzői piac nyári felbolydulásakor a finn pilóta jövője, akinek teljesítményére bevallottan hatással van, hogy bizonytalanságban kell ilyenkor versenyeznie. Toto Wolff csapatfőnök is tudja ezt, ezért jövőre igyekszik másképp kezelni Bottas megtartásának kérdését.

Nem mindig tudta kizárni a jövőjével kapcsolatos bizonytalanságot Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Lewis Hamilton csapattársának kontraktusát a nyári szünet végén, a Belga Nagydíj előtt hosszabbította meg a Mercedes, addig azonban hónapokig kapta szinte ugyanazokat a kérdéseket versenyhétvégéről versenyhétvégére. Sokáig úgy tűnt, Esteban Ocon válthatja őt 2020-ra, végül azonban újabb egy évre szavazott neki bizalmat a csapat. A bizonytalanság nem tett jót Bottasnak, aki minden erejével igyekezett kizárni mindazt, ami befolyásolhatja. „Egy ponton egyértelműen volt bizonytalanság 2020-szal kapcsolatban, sok volt a pletyka. Fogalmam sem volt róla, hogy mi fog történni, csak várnom kellett.

– ecsetelte a helyzet hátulütőit Bottas. – Trükkös ez. Amikor évről évre ez a helyzet, a karriered minden egyes évében, akkor egy ponton ez már púp az ember hátára. Persze jó, hogy végül aláírtuk az új szerződést, de jövőre megint ugyanez lesz, azonban jelenleg nem aggódom túlságosan, mivel a tempóm jó, élvezem a vezetést, a közös munkát a csapattal. Remélem, ezt ők is méltányolják."

Wolff is úgy érzi, hogy nem volt ideális a Bottas hosszabbítása körül kialakult helyzet Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Bottas többször is nyilatkozta, hogy ő sem tudta, hogy végül megtartja-e őt a Mercedes, vagy lecserélik Oconra, a bizonytalanság pedig nem tett jót neki. Vélhetően erre is gondolt Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke akkor, amikor

azt ígérte, jövőre igyekszik könnyebbé tenni a szerződéshosszabbítás eldöntése körül kialakult helyzetet.

„Valtteri esetében van jobb módja kezelni ezt. Utólag mondhatjuk, hogy valószínűleg volt hatása [a szerződéshosszabbítás körüli bizonytalanságnak] – szögezte le.

Szerintem 2021-gyel kapcsolatban az ajtó tárva-nyitva áll, egyik pilótának sincs szerződése egyik csapattal sem, ami nagyon izgalmas. Úgy saccolom, hogy a pilótakeringő nagyon hamar el fog kezdődni."