Társoldalunk:

Wolff: Jobban is kezelhettem volna Bottas szerződéshosszabbítását

2019.11.11. 12:34

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke belátja, hogy nem kezelte a legjobban pilótája, Valtteri Bottas jövőjének kérdését, akinek teljesítményére hatással volt a szerződéshosszabbítás körüli bizonytalanság.

A Mercedeshez Nico Rosberg váratlan visszavonulása után, a 2017-es szezonra csatlakozó Valtteri Bottas évek óta szezonról szezonra „él", mióta ugyanis a Forma-1 jelenlegi sikercsapatának tagja, még egyszer sem kapott egyévesnél hosszabb távra szóló szerződést. Már-már rendszeres téma a versenyzői piac nyári felbolydulásakor a finn pilóta jövője, akinek teljesítményére bevallottan hatással van, hogy bizonytalanságban kell ilyenkor versenyeznie. Toto Wolff csapatfőnök is tudja ezt, ezért jövőre igyekszik másképp kezelni Bottas megtartásának kérdését.

Nem mindig tudta kizárni a jövőjével kapcsolatos bizonytalanságotForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Lewis Hamilton csapattársának kontraktusát a nyári szünet végén, a Belga Nagydíj előtt hosszabbította meg a Mercedes, addig azonban hónapokig kapta szinte ugyanazokat a kérdéseket versenyhétvégéről versenyhétvégére. Sokáig úgy tűnt, Esteban Ocon válthatja őt 2020-ra, végül azonban újabb egy évre szavazott neki bizalmat a csapat. A bizonytalanság nem tett jót Bottasnak, aki minden erejével igyekezett kizárni mindazt, ami befolyásolhatja. „Egy ponton egyértelműen volt bizonytalanság 2020-szal kapcsolatban, sok volt a pletyka. Fogalmam sem volt róla, hogy mi fog történni, csak várnom kellett. Sportolóként és versenyzőként ez nem ideális helyzet, mivel az ember nem lehet teljesen nyugodt, nem koncentrálhat csak a munkájára és érezheti magát mentálisan szabadnak – ecsetelte a helyzet hátulütőit Bottas. – Trükkös ez. Amikor évről évre ez a helyzet, a karriered minden egyes évében, akkor egy ponton ez már púp az ember hátára. Persze jó, hogy végül aláírtuk az új szerződést, de jövőre megint ugyanez lesz, azonban jelenleg nem aggódom túlságosan, mivel a tempóm jó, élvezem a vezetést, a közös munkát a csapattal. Remélem, ezt ők is méltányolják."

Wolff is úgy érzi, hogy nem volt ideális a Bottas hosszabbítása körül kialakult helyzetForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Bottas többször is nyilatkozta, hogy ő sem tudta, hogy végül megtartja-e őt a Mercedes, vagy lecserélik Oconra, a bizonytalanság pedig nem tett jót neki. Vélhetően erre is gondolt Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke akkor, amikor

azt ígérte, jövőre igyekszik könnyebbé tenni a szerződéshosszabbítás eldöntése körül kialakult helyzetet.

„Valtteri esetében van jobb módja kezelni ezt. Utólag mondhatjuk, hogy valószínűleg volt hatása [a szerződéshosszabbítás körüli bizonytalanságnak] – szögezte le. Igyekezni fogok ezt figyelembe venni, és jobb munkát végezni ebben a tekintetben. Szerintem 2021-gyel kapcsolatban az ajtó tárva-nyitva áll, egyik pilótának sincs szerződése egyik csapattal sem, ami nagyon izgalmas. Úgy saccolom, hogy a pilótakeringő nagyon hamar el fog kezdődni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK