Vágólapra másolva!
A 2021-es szezontól kezdve valószínűleg egyszerűbb lesz változtatni az aktuálisan érvényben lévő szabályokon. Ross Brawn szerint az intézkedés elsősorban a Forma-1 fejlődését segíti elő.

Múlt héten nyilvánosságra hozták a Forma-1 2021-es technikai, valamint sport- és pénzügyi reguláit. E kapcsán várhatóan megváltozik az F1-es szabályalkotás folyamata is. Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője szerint erre azért van szükség, hogy a továbbiakban egy csapat akadékoskodása ne gátolhassa meg problémás előírás felülvizsgálatát.

A jelenleg fennálló rendszerben egy módosítási tervezetet előbb a Stratégiai munkacsoportnak, majd az F1 Bizottságnak kell elfogadnia, mielőtt az az FIA elé kerülne. A stratégiai csoportot a Forma-1 és az FIA, valamint a Ferrari, a Red Bull, a Mercedes, a McLaren, illetve a Williams képviselői alkotják. Rajtuk kívül még az előző szezon legtöbb pontot szerző csapatának van szavazati joga, ami idén a Renault.

2021-től a szabályalkotás is egyszerűsödik Forrás: Formula One Group

A másik négy istálló képviselői ugyan részt vehetnek az üléseken, de nekik csak az F1 Bizottságban van beleszólásuk az ügyekbe, ahova már a promóterek is csatlakoznak. 2021-re azonban egyszerűsítenék a rendszert, és a jövőben egy 30 főből álló csoport döntene a szabálymódosításokról. A döntési folyamatban az FIA és az F1 10-10 képviselője, valamint a csapatok 1-1 delegáltja vehetne részt.

A tervezet az egyhangúság intézményét is megszüntetné, vagyis a jövőben nem lenne szükséges minden csapat beleegyezése bizonyos szabályváltozásokhoz.

Ez a rendszer már több módosítást is megakadályozott, legutóbb például a fordított rajtrács három hétvégén való bevezetése esett kútba emiatt, mivel két istálló ellene szavazott.

Legutóbb a fordított rajtrácsos szombati futamok bevezetését gáncsolták el a csapatok, de ha Brawn elképzelése megvalósul, akár szezon közben is át lehetne írni a szabályokat Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

2021-től a 30-ból 28 fő egyetértése lenne szükséges ahhoz, hogy az adott idényben fennálló szabályokat megváltoztassák. Mindez azonban csak az április 30-a utáni módosításokra vonatkozna, előtte elegendő lenne 25 fős többség is. Szintén 25 képviselő szavazata kellene a következő évi szabályváltoztatáshoz is.

Ross Brawn szerint ezzel a sportág nagyobb ütemben fog fejlődni, mivel nem fognak minden szükséges változtatást elkaszálni.

– nyilatkozta a Racefans kérdésére Austinban, az új szabályok bejelentésekor. – Mivel nem vagyunk abban a helyzetben, hogy minden módosítást csakúgy blokkoljanak, a testületnek meg kell adnia a stabilitást, hogy a csapatok könnyebben hozzanak meg fontos, a sportágat segítő döntéseket.”

Brawn szerint a szabályalkotók az F1 érdekeit nézik Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Brawn hozzátette, a szabályalkotók kizárólagos célja, hogy az F1 fejlődjön, így a regulákat is ennek megfelelően alakítják.

„A Forma-1 és az FIA egyaránt arra törekszik, hogy a sportágat a lehető legnagyszerűbbé tegye – mondta. – Semmilyen más célkitűzésünk nincs, ennek megfelelően a szabályalkotásnál is ezt az alapelvet vesszük figyelembe.