Ártana az F1-nek Amerikában, ha ismét egy parkolóban rendeznének nagydíjat

Forma-1, Carlos Reutemann, Williams-Ford, Las Vegas
Caesars Palace, USA, 15th - 17th October 1981, RD15. Carlos Reutemann, Williams FW07D-Ford, leads Nelson Piquet, Brabham BT49-Ford, and Mario Andretti, Alfa-Romeo 179D. Action. Photo: LAT Photographic/Williams F1. Ref: 1981williams01
Vágólapra másolva!
Az USA Nagydíjat rendező pálya elnöke szerint káros lenne, ha Miamiban a Hard Rock Stadium körül rendeznének F1-es nagydíjat, inkább eladná az austini pályát a potenciális riválisnak.

Nem jut egyről a kettőre a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media a Miamiba tervezett nagydíj előkészítése terén. A jogtulajdonos azért nézte ki a tengerparti várost, mert a vállalatcsoport központja is ott van és helyi üzletemberek láttak fantáziát egy belvárosi futamban, ez a terv azonban a lakosság és a politikusok tiltakozása miatt elbukott.

Később felmerült, hogy a Hard Rock Stadium körül, lényegében a mai parkoló területén építenek egy F1-es pályát, de ezt az ötletet is akadályozza a bürokrácia, ráadásul a „parkolós nagydíj” rossz emlékeket ébreszt a szurkolóknak, mivel 1981-82-ben Las Vegasban, a Caesars Palace parkolójában tartottak már népszerűtlen futamokat.

Sivár látvány volt a Las Vegasi Nagydíj Forrás: LAT/Williams F1

„Miami mögött az ígéret nem a pálya, hanem [az eredeti] környezet volt – nyilatkozta Bobby Epstein, az USA Nagydíjat rendező Circuit of the Americas (COTA) elnöke az ESPN-nek. – Azt mondták, hogy világvárossá akarnak válni páratlan látványosságokkal, de a parkolós verseny nagyon idegennek tűnik ebből a szempontból” – szögezte le.

A Liberty Media szeretne további nagydíjakat rendezni az USA-ban, de 2017 óta egyelőre nem sokat haladtak e téren. Epstein leszögezte, nem zavarná a konkurencia, de a Miami Nagydíjat károsnak tartja.

„A jegyeladások szempontjából nem aggódom, attól sem tartok, hogy közönségkedvenc verseny lesz. Nem ígérkezik látványos pályának, úgyhogy attól félek, hogy hosszú távon befolyásolná a piacot – mondta Epstein, majd leszögezte, a Mexikói Nagydíjat sem ellenezte, mert az jót tett a Forma-1-nek, pedig eleinte visszavetette az austini látogatottságot.

A leendő versenypálya látványterve Forrás: F1Mia.com

Az USA Nagydíjat 2012 óta a COTA rendezi, de Epstein szerint az F1 tulajdonosai sohasem egyeztettek velük vagy kértek tanácsot a sportág amerikai népszerűsítése érdekében. Úgy vélte, Miami Nagydíj helyett a rendezést fontolgató konzorcium vezetője, Stephen Ross jobban járna, ha megvásárolná inkább a texasi pályát.

– mondta Epstein, miután a pilóták sorra panaszkodtak a huplis aszfalt miatt. – Sokkal jobb helye lenne itt a pénznek. Ez a pálya félmilliárd dolláros befektetéssel épült meg, most talán szép árengedménnyel meg lehetne venni. [Ross] szerintem szenzációs ingatlanfejlesztő, ezért számomra felmerülne, hogy az üzlettársam legyen, de nem a Hard Rock Stadiumnál, hanem itt.”