Vágólapra másolva!
Nem felhőtlen a viszony jelenleg a Ferrari és a Red Bull F1-es csapata között, utóbbi pilótája csalással vádolta meg a vörösöket, Mattia Binotto csapatfőnök pedig személyesen vonta kérdőre Christian Hornert az USA Nagydíj után.

Az USA Nagydíj után kisebb belháború tört ki a Ferrari és a Red Bull között, miután az utóbbi csapatnál versenyző Max Verstappen csalással vádolta a vörösöket, ami után Charles Leclerc és a Scuderia csapatfőnöke is üzent neki. Binotto azonban nem hagyta ennyiben a dolgot, a spanyol Motorlat újságírója szemtanúja volt annak, ahogyan a verseny után dühösen felkereste a Red Bull csapatfőnökét az energiaitalosok motorhome-jában, majd számon kérte a valamivel korábban brit újságírók csoportjának mondott véleménye miatt.

A Red Bull október végén az üzemanyag-átfolyással kapcsolatos kérdéseket tett fel az FIA-nak, sokak szerint azért, hogy így kényszerítse térdre az egyes teóriák szerint ezzel trükköző Ferrarit. A Nemzetközi Automobil Szövetség az USA Nagydíj előtt kiadott technikai direktívában fogalmazta meg, hogy mi számít szabálytalannak a kérdéssel kapcsolatban, majd a vörösök autói a szombati és a vasárnapi napon is lassabb tempóra voltak képesek az egyenesekben, mint korábban.

Jelenleg egy dolog biztos: a Ferrari Austinban nem volt olyan gyors az egyenesekben, mint korábban Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnök szerint a visszaesésnek teljesen más okai vannak, Verstappen ezt azonban csak terelésnek tartja, szerinte a Ferrari korábban egyszerűen csalt. Christian Horner,

a Red Bull csapatfőnöke a kamerák előtt ezt nem mondta ki nyíltan, az írott sajtó képviselőinek – akár bizalmasan – azonban mondhatott valami hasonlót,

a beszélgetést halló Binotto ugyanis keményen kérdőre vonta miatta kollégáját Yhacbec Lopez, a Motorlat újságírójának beszámolója szerint.

„Angol újságírók egy csoportja Christian Hornerrel beszélgetett, a levegőben levő feszültséget pedig vágni lehetett volna – idézte fel a történteket Lopez. – A Red Bull vendéglátóegységén kívül álltam, amikor láttam Mattia Binottót a Hornerrel beszélgető újságírók csoportja elé sétálni. Mattia közelről megnézte a történéseket, majd visszatért a Ferrari vendéglátóegységébe, hogy aztán pár perc múlva visszajöjjön. Addigra a Red Bull csapatfőnöke befejezte a beszélgetést az újságírókkal, amikor Mattia visszatért, hogy kérdőre vonja.

Horner azt magyarázta, hogy csak a gondolatait osztotta meg. Mattia dühösen válaszolt, ahogy a beszélgetés hangereje nőtt, úgy nőtt a feszültség is a két fél között."

Binotto nem volt elragadtatva a Red Bull és Max Verstappen vádaskodásától Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Binotto vélhetően a Red Bull csapatfőnökének, vagy még inkább Verstappen csalást emlegető nyilatkozatának kapcsán húzta elő a jogi kártyát. Horner hivatalosan csak annyit mondott, hogy amennyiben valaki nem tartja be a technikai direktívában foglaltakat, az egyértelműen szabálytalan. „A technikai direktíva nagyon világos volt. Nem mondom, hogy bárk is tett bármit, de ha igen, az nyilvánvalóan illegális lenne" – nyilatkozta.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szintén megerősítette, hogy a Ferrari lassult az egyenesben, ő ráadásul már a futamról is beszélt.

– fogalmazott diplomatikusan az osztrák üzletember, azt ugyanakkor ő is leszögezte, komoly szabálysértést követ el, aki nem tartja be az állásfoglalásban lefektetetteket. – Ha valaki azt csinálja, ami a technikai direktíva szerint szabálytalan, akkor tisztességtelen játékot folytat. Ahogy a technikai direktíva fogalmaz, ez a szabályok komoly megsértése lenne, még csak nem is egy szürke zóna."