Bottas már várja, hogy jövőre újra megküzdjön Hamiltonnal

Forma-1, USA Nagydíj, Bottas, Mercedes
AUSTIN, TEXAS - NOVEMBER 03: Race winner Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP celebrates in parc ferme during the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on November 03, 2019 in Austin, Texas. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas eddigi legjobb szezonját futja a Forma-1-ben, és bár saját bevallása szeint is akadtak hibái, a pozitívumokból merít erőt ahhoz, hogy jövőre újra megpróbáljon világbajnoki címet nyerni. Ez hatalmas különbség a tavalyi idény végéhez képest, amikor a finn csak árnyéka volt önmagának.

Az már a Japán Nagydíjon eldőlt, hogy az idei szezonban mindenképpen Mercedes-pilóta lesz a világbajnok, egyetlen nyitott kérdés maradt: Lewis Hamilon, vagy Valtteri Bottas emelheti-e magasba a trófeát? A valóságban ez persze korántsem hozott nagy izgalmakat, hiszen tetemes ponthátránya miatt a finnek már csak matematikai esélye volt az év végi elsőségre, csapattársa az USA Nagydíjon annak rendje és módja szerint meg is nyerte a világbajnokságot.

Ezzel együtt Bottas büszke lehet a teljesítményére, hiszen már most, két versennyel a szezon vége előtt jóval több pontja van, mint tavaly a szezon végén, és ami ennél is lényegesebb, a legutóbbi, győzelem nélküli idénnyel szemben az idén már négy futamgyőzelmet szerzett. Ennek ellenére kissé azért csalódott volt, miután Hamilton világbajnok lett, és elismerte, nem tudott olyan egyenletesen teljesíteni, mint csapattársa.

Bottas annak azért örült, hogy megakadályozta, hogy Hamilton futamgyőzelemmel legyen világbajnok Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Bottas jelenleg 314 ponttal áll a második helyen, 65 ponttal előzi meg a harmadik helyezett Charles Leclerc-t, miközben tavaly a teljes szezonban csak 247 egységet gyűjtött, amivel az ötödik lett a pontversenyben. Emellett tavaly szégyenszemre egy versenyt sem nyert, miközben Hamilton ezt tizenegyszer is megtette.

Az idei évet Bottas győzelemmel kezdte, és sokáig lőtávolon belül volt az első tíz futamból hetet megnyerő brithez képest, de most mégsem tudja annyira értékelni ezt, mint tudta volna tavaly.

„Megtettem, ami tőlem telik, ez jó érzés, de Lewis erős volt ezen a hétvégén, ahogy mindig az. Vegyesek az érzéseim. Különálló hétvégeként nézve erős volt, másfelől azonban az idén nem jó érzés másodiknak lenni – nyilatkozta még Austinban. – Ugyanakkor mindig kellenek a pozitívumok.

Biztos vagyok benne, hogy Lewis nagyon meg akarta nyerni ezt a futamot, hogy így legyen világbajnok. Meg tudtam akadályozni ebben, ami jó érzés, nyilván."

Még ha Hamilton jobb is volt a teljes szezonban, a versenyeken Bottas is sokat fejlődött Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Bottas kiemelt néhány olyan területet, amelyeken fejlődnie kell, azt pedig biztatónak tartja, hogy a saját teljesítményét nézve ez volt az eddigi legerősebb idénye az F1-ben. Pont emiatt

már várja a következő szezont, ami hatalmas kontraszt a tavalyi év végével,

amikor saját bevallása szerint mentálisan teljesen padlót fogott, és nem akart mást, csak eltávolodni az F1-től.

„Összességében volt pár hiba, amelyeket elkerülhettem volna. Volt pár a rajtoknál, néhányuk hiba volt, máskor inkább balszerencsés voltam, de tanultam belőlük. Aztán volt pár időmérő, amit elbaltáztam a Q3-ban, ami a jó rajtpozícióba került, kihatással volt a versenyre, ami miatt pontokat veszítettem. Máskülönben pedig eléggé kiegyenlített volt a teljesítményünk, ő megint minden egyes versenyen hozott egy remek szintet, én pedig nem voltam képes a legjobbamat nyújtani minden egyes futamon, viszont sokkal többször tudtam ezt megtenni, mint korábban bármikor, úgyhogy az irány összességében jó.

A tavalyi év végével ellentétben most igazán várom a következő szezont, már izgatott vagyok miatta, amiatt, hogy újult erővel kezdjek. Jó móka lesz."