Kvjat kiborult a felügyelőkre, amiért megint megbüntették

Forma-1, USA Nagydíj, Kvjat, Toro Rosso
AUSTIN, TEXAS - NOVEMBER 03: Daniil Kvyat of Scuderia Toro Rosso and Russia during the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on November 03, 2019 in Austin, Texas. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Noha a befutó miatt a kamerák lemaradtak róla, hátrébb történtek az igazi izgalmak az USA Nagydíj utolsó körében, Danyiil Kvjat ugyanis nekiment Sergio Péreznek, megbüntették, majd neki állt feljebb.

Danyiil Kvjat zsinórban másodszor bukott el pontszerző helyet utolsó körös ütközés miatt, azok után, hogy Mexikóban Nico Hülkenberget lökte ki az utolsó kanyarban, most Sergio Péreznek ment neki. A büntetés mellett a közös a két esetben, hogy a Toro Rosso pilótája egyik alkalommal sem értett egyet a felügyelők szankciójával, Austinban egyenesen baromságnak nevezte azt.

Kvjat az USA Nagydíj hajrájában jóval frissebb lágy gumikon vette üldözőbe az utolsó pontszerző helyért Pérezt, az utolsó körben pedig utol is érte. A hátsó egyenesben a sárga zászlók miatt még nem támadhatott, az utána következő lassú szekcióban azonban már igen,

a 16-os kanyar előtt bebújt a belső íven a Racing Point mellé, de ráhajtott a kerékvetőre, ami kissé megdobta az autóját,

egyenesen neki a mexikói versenygépének. A két autó még fej-fej mellett ment be a 17-es fordulóba, Kvjat a külső íven azonban körbeautózta vetélytársát, és a 10. helyen szelte át a célvonalat.

Kvjat Mexikó után az USA-ban is ütközött Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

Sokáig nem tarthatta meg azonban ezt a helyezést, a felügyelők ugyanis 5 másodperces büntetéssel sújtották ütközés okozásáért, valamint egy büntetőpontot is kapott a superlicencére, így visszacsúszott a 11. pozícióba, Pérez pedig visszakapta a 10. helyet. Az oroszt olyannyira feldühítette a dolog, hogy tajtékzott a kamerák előtt.

– nyilatkozta feldúltan a Ziggo Sportnak. – Én voltam a belső íven, aztán becsukta a kaput, ami normális, és összeértünk, utána pedig külső íven megelőztem. Ez elfogadhatatlan" – szögezte le, majd ott is hagyta a riportert.

Később még hozzátette, hogy másokat hasonlóért korábban nem büntettek, szerinte ő is csak keményen versenyzett.

„Szerintem kemény, de fair manőver volt, nagyszerű versenyzés, amit látni szeretnénk, és amit láttunk is ebben a szezonban másoknál anélkül, hogy büntetést kaptak volna. Nagyon dühös és csalódott vagyok a büntetés miatt, mert nem hiszem, hogy erre van szüksége a sportágunknak."

Pérez nem volt dühös, miután visszakapta a 10. helyet Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Pérez egyébként hozzátette, hogy

Kvjat szerinte csak azért tudott támadási közelségbe kerülni, mert nem vette figyelembe a Kevin Magnussen kavicságyban ragadt Haasa miatt lengetett sárga zászlókat.

„Kissé túltolta – nyilatkozta a mexikói. – Nem emelte el a gázt a sárga zászlónál, majd utána egyből megtámadott, utána pedig nekem jött."