Hamilton: Nemrég Sennát és Schumachert néztem a TV-ben, most én ülök itt

Forma-1, USA Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
AUSTIN, TEXAS - NOVEMBER 03: 2019 Formula One World Drivers Champion Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates after the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on November 03, 2019 in Austin, Texas. Charles Coates/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A GPhírek munkatársa az USA Nagydíjon testközelből élhette át azt a versenyhétvégét, amelyen Lewis Hamilton megnyerte hatodik Forma-1-es világbajnoki címét. A Mercedes versenyzőjét óriási felhajtás övezte az Egyesült Államokban, a futam után pedig nehezen akarta elhinni, hogy újabb vb-trófea kerül a vitrinjébe.

Olyan volt az Egyesült Államok Nagydíjának hétvégéje Lewis Hamilton számára, amilyen az egész idény: fagyosan és nehezen indult, majd napfényben, ünneplésben zárult. Pedig a Mercedes előszezonbeli teljesítménye után maga az érintett sem mert volna arra fogadni, hogy idén újra megvédheti a bajnoki címet, majd döcögősen ugyan, de beindultak a dolgok, nagyjából Szocsi óta pedig csupán az volt a kérdés, hogy mikor, melyik futamon húzza be a hatodikat.

A brit pilóta austini megkoronázását a helyszínen szemlélve az embernek az volt a benyomása, hogy ebben a srácban bőven van még potenciál az elkövetkezendő évekre is.

Hamilton austini hétvégéje nem indult a legsimábban, pénteken fejfájásra panaszkodott a bukkanók miatt Forrás: Picture-Alliance/AFP

Az USA Nagydíjon a britnek csupán négy pontot kellett szereznie ahhoz, hogy megtörténhessen a bajnokavatás. Ugyan a szombati időmérő edzésen a vártnál gyengébben muzsikált, és a rajtrácson csak az 5. helyet foglalhatta el, a helyszínen senki nem mert volna arra fogadni, hogy a bajnoki ünneplésre előkészített pezsgők a hűtőben maradnak.

A csapat szinte eldugta a klasszist, aki a nap folyamán tényleg csak a kötelező tennivalók, például a versenyzői parádé idején bújt elő az odújából.

Amikor aztán előmerészkedett, olyan őrület támadt a paddockban, amilyet ritkán látni, és ez alapján biztosan jelenthetjük ki: nincs másik F1-es versenyző, aki képes megszólítani úgy az F1 által régóta bevehetetlen területnek számító Egyesült Államokat, mint Hamilton.

A futamon a brit az élmezőnyből egyedüliként próbálkozott egykiállásos stratégiával, célba véve a győzelmet, ami ezúttal nem jött össze neki. A pódium legmagasabb fokára a csapattárs Valtteri Bottas állhatott fel, a 2. hely azonban bőségesen elegendő volt a hatodik vb-cím bebiztosításához. „Tudtam, hogy nehéz versenyem lesz, de úgy álltam hozzá, mint mindig, úgy, hogy győzni akarok. Amikor a harmadik helyen álltam, akkor sem az előttem haladó kék autóval foglalkoztam, kizárólag Valtterire összpontosítottam" – ecsetelte a benne munkáló küzdőszellemet a futam leintése után Hamilton, akinek ugyan bőven van már rutinja abban, hogy milyen bajnokká válni vagy címet védeni, de még így is lehetett érzékelni rajta némi elérzékenyülést.

Hamilton nem nagyon tudott megtenni az Egyesült Államokban sem néhány lépést anélkül, hogy ne lépett volna oda hozzá néhány rajongó aláírást vagy közös fotót kérni Forrás: Mészáros Sándor - GPhirek.hu

Amikor például arról kérdezték, hogy milyen érzés nemcsak a sportág, de a teljes brit sporttörténelem egyik legkiemelkedőbb egyéniségének lenni, a 34 esztendős pilóta – mint már oly sokszor – visszakanyarodott a gyermekkorához: „Még nem fogtam fel ezt. Csak az jár az eszemben, hogy amikor gyerek voltam, felébredtem, lementem a lépcsőn, a pótanyukám, Linda készített nekem és édesapámnak baconös szendvicset, majd leültünk a tévé elé és néztük a nagydíjat.

Egyszerűen szürreális belegondolni, hogy az életem utazása során elértem ezt a pontot, eljutottam idáig, hogy hatodszor is megnyertem a vb-t" – fogalmazott a pilóta.

Lauda és a mérnöke is fontos szerepet kapott

Hamilton nem győzte méltatni a Mercedest, ám két személyt külön is kiemelt. Egyikük az idén elhunyt Niki Lauda volt, aki nemcsak átcsábította a csillagos csapathoz nevelőegyesületétől, a McLarentől, hanem a későbbiekben mentorálta is, és szoros barátság alakult ki közöttük: „Nagyon sokat köszönhetek neki. Nem gondoltam volna, hogy az elvesztése ennyire meg fog viselni, de letaglózott, és nagyon hiányzik" – mondta a háromszoros világbajnok legendáról a brit, aki kiemelte állandó harcostársát, versenymérnökét, Peter Bonningtont is.

A szigetországi szakember a Mexikói Nagydíjat egészségügyi okok miatt kihagyta, s bár úgy tűnt, hogy orvosai javaslatára Austinban sem lehet jelen, péntek reggel váratlanul megjelent, így a hétvége folyamán a pilóta a jól megszokott hangtól kapta az utasításokat és információkat.

„Biztos vagyok benne, hogy mindig remek mérnök volt, de szeretném azt hinni, hogy az együttműködésünk során minden idők egyik legjobbjává vált" – fogalmazott Hamilton, aki arra a kérdésre, hogy az ideit tartja-e az eddigi legnehezebb bajnoki hadjáratának, nem adott egyértelmű választ: „Nem tudom, minden utazás más, minden évben más és más érzelmi hullámvasúton jutunk el oda, ahová tartunk."

A Mercedes a szokottnál nagyobb ünneplést csapott a futam után, ami teljesen érthető Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Miután letudta a kötelezőt, Hamilton és udvartartása a csapatfotózásra vonult át, amely most még a szokásosnál is jobb hangulatban zajlott. Toto Wolff, a Mercedes egyébként általában jó kedélyű csapatfőnöke sem vigyorgott még ennyit soha, mint most. A szakvezető lépni is alig tudott a szelfi- és autogramvadászok gyűrűjében, s ennyire lelazultnak is csak ritkán láttuk:

mielőtt belekezdett volna a szokásos sajtóértekezletbe, odalépett az egyik Mercedes VIP-vendég négy-ötéves forma kisfiához, aki a csapat vendéglátóegységében kiállított egyik Ezüstnyíl-makettra ácsingózott, majd nemcsak megmutatta, hanem neki is ajándékozta azt.

Ezután megbúbolta a kissrácot, felült a pulpitusra, és méltatta hatszoros világbajnokát. „K**** gyorsan tud autót vezetni” – felelte a hallgatóságot megnevettetve a szakvezető arra a kérdésre, hogy Hamilton miért különleges. „Olyan fickó, aki nemcsak tehetséges, de képes folyamatos fejlődésre ösztönözni magát. Tényleg minden megvan benne, ami generációja legkiemelkedőbb versenyzőjévé teszi" – tette hozzá Wolff, aki megjegyezte: a pilóta soha nem ad magának 10-ből 10-es értékelést, ami arra motiválja, hogy folyamatosan javuljon.

Toto Wolff is csak szuperlatívuszokban tudott beszélni Hamiltonról Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

A hatodik vb-cím után immáron Michael Schumacher világcsúcsa a következő célpont, ami Hamilton jelenlegi formáját látva immáron kézzel fogható közelségbe kerülhet. Sőt, amennyire energikus és érett a brit, a közvélemény máris arról spekulál, hogy akár túl is szárnyalhatja a legendás németet.

Ha képesek leszünk jövőre is versenyképes autót tenni a versenyzőink alá, képesek leszünk ledolgozni a jelenlegi hátrányunkat, és nem hibázunk, akkor szerintem Lewisnak meglehet a hetedik is. Miért ne?" – vélekedett a csapatfőnök. Maga az érintett ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy soha nem volt cél számára Schumacher rekordjának beállítása, jelenleg pedig inkább örülni szeretne a hatodiknak.

Hamiltont édesapja és édesanyja - párjaikkal együtt - pezsgővel fogadta, majd felolvasták neki azt a nyílt közleményt, amelyet Ola Källenius, a Daimler AG irányítását idén átvevő vezérigazgató adott közre, s amelyben az egekig méltatta a pilótát. A rövid családi ünneplést követően az apuka, Anthony könnyes szemmel beszélt a GPhíreknek fia újabb sikeréről: „Az első perctől kezdve hittem benne, hogy sikeres lehet az F1-ben, az pedig teljesen lenyűgöz, hogy még ennyi siker után is képes meglepni, képes még jobbá válni.

– fogalmazott Hamilton apuka, aki – amikor szembesítettük azzal a ténnyel, hogy immáron az F1-es történelem második legsikeresebb versenyzőapukája – pacsival reagált, és kijelentette: „Ezt elég nehéz elhinni. Pokolian hosszú út vezetett idáig, de nagyon megérte!"