Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton is elismerte a teljesítményét és a Red Bullnál is elégedettek vele, de egyelőre nem jelentik be, hogy meghosszabbítják a szerződését.

Felülmúlja a várakozásokat Alexander Albon bemutatkozása a Red Bullnál, főleg, hogy az újonc versenyző a nyári szünet után ülhetett csak be Pierre Gasly helyére. A thai pilóta az év elején a Toro Rossónál úgy kezdte meg F1-es pályafutását, hogy korábban még teszten sem vezethetett F1-es autót, de megállta a helyét, és Max Verstappen oldalán a Red Bull a mélyvízbe is bedobta.

Noha Verstappen és Albon számos rajtbüntetést kapott motorcserék miatt, így is figyelemre méltó, hogy a londoni születésű újonc már a Mexikói Nagydíj előtt 17 ponttal többet szerzett a szupertehetségnek tartott hollandnál az együtt töltött öt futam során, az USA Nagydíjra pedig 58-39-es állással érkezett.

Albon és Verstappen Mexikóban Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„Alex több pontot szerzett Maxnál a nyári szünet óta, erre pedig ember nem számított volna” – ismerte el a Red Bull csapatfőnöke a Racefansnek, de már az FIA pénteki sajtótájékoztatóján is méltatta Albon szereplését.

„Szerintem remek munkát végez, emlékezni kell arra, hogy még csak az első szezonját teljesíti a Forma-1-ben. Hihetetlenül kemény csapattársa van, és a tesztelés előnyét sem élvezhette, de jól felkészült és alkalmazkodott. A visszajelzés arról árulkodik, hogy nagyon jól átlátja az autó működését, a hozzáállásával, a kiállásával és a teljesítményével lenyűgözte az egész csapatot.”

Meglepően alakul a pontállás Albon csatlakozása óta Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója és a pilótaprogram igazgatója szeptemberben azt mondta, hogy a Mexikói Nagydíj után döntenek a 2020-as versenyzői felállásukról, de Mexikóban az Autosportnak elismerte, hogy felcserélte a mexikói és az austini verseny sorrendjét, ezért egyelőre nem hozták meg a döntést.

– ismerte el Marko, aki úgy vélte, Szuzukában kiderült, hogy Albon is majdnem olyan gyors, mint Verstappen. – Úgy emlékeztem, hogy Mexikó az USA Nagydíj után lesz, de valójában fordítva vannak. Közben viszont megerősítettük, hogy mindhárom pilóta a csapatainknál marad, Max helyzete egyébként is világos. Most nem kell sietnünk, hogy eldöntsük, ki, melyik csapatnál vezet majd.”

A csapatfőnök elégedett a szerepléssel Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A mexikóvárosi futamon Albon először vezetett hosszabb ideig az élmezőnyben, a verseny elején annyira gyors volt, hogy a Ferrari kihívta Charles Leclerc-t a bokszba, elkerülve, hogy a Red Bull elé vágjon. Az első etap során Albon az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton előtt haladt, és kivívta a rutinos pilóta elismerését is.

„Nagyon jól vezetett, nem nagyon hibázott. Igazi kihívás egy olyan pilóta oldalán menni, akit sokan igen nagyra tartanak, és piedesztálra emeltek – utalt Verstappenre. – Ő pedig igen fiatalon, sok megpróbáltatás után jutott el ide. Érdekes az élettörténete, minden nehézséget leküzdött – célozhatott arra, hogy Albont 2012-ben kitették a Red Bull pilótaprogramjából.

„Fényes jövő áll előtte, remélem, a Red Bull támogatni fogja az évek során. Ez nagyon-nagyon fontos, mert gyakran előfordul, hogy elég gyorsan kidobják a pilótákat, ha nem mindig hozzák az eredményeket. Remélem, jól bánnak majd vele.”