Alonso: Ha beválnak a 2021-es szabályok, visszatérhetek az F1-be

Forma-1, Olasz Nagydíj, péntek, Alonso, McLaren
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 06: Fernando Alonso of Spain and McLaren F1 looks on in the garage during practice for the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 06, 2019 in Monza, Italy. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok Fernando Alonso tavaly év végén intett búcsút a Forma-1-nek, állítása szerint azonban ha elérik a céljukat a száguldó cirkusz 2021-es reformjai, nem kizárt, hogy látjuk még a királykategóriában versenyezni.

Időről időre visszatérő téma Fernando Alonso esetleges Forma-1-es visszatérése, legutóbb például Flavio Briatore, a kétszeres világbajnok menedzsere mondta azt, hogy szóba került közte és védence között a lehetőség, de a száguldó cirkusztól a tavalyi szezon végén elköszönő spanyol csak akkor jönne vissza, ha győzelemre képes autót kapna, amelyet jelenleg csak a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull tud neki biztosítani. Kérdés azonban, hogy 2021-ben, a szabályváltozásokkal is hasonló lenne-e a helyzet, Alonso ugyanis lát esélyt a visszatérésre, ha jól sülnek el az új regulák.

Alonso az F1-es visszatérésen töri a fejét? Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A jelenleg a januári Dakar-debütálására készülő Alonso aktív maradt azután is, hogy a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjon otthagyta a Forma-1-et, egy újabb Le Mans-i 24 óráson, valamint egy Daytona 24 óráson aratott győzelem, illetve egy sportautó világbajnoki-cím mellett az Indy 500-on próbált szerencsét másodszor is. Sokan azonban továbbra is azt találgatják, hogy Alonso végleg leszámolt-e a Forma-1-gyel.

A spanyol pilóta többször hangsúlyozta, hogy továbbra sem tetszik neki a jelenlegi F1, és sokat remél a 2021-es szabályváltozásoktól, amelyek mind technikai, mind pénzügyi fronton kiegyenlítettebbé tehetik a küzdelmet.

„Jövőre a Dakar után jól fel akarok készülni egy újabb próbálkozásra az Indy 500-on, 2021-et pedig meglátjuk – nyilatkozta terveiről. – Nagyon gondosan meg kell vizsgálnom az új Forma-1-es szabályokat."

Alonso négy évig küszködött a McLarennel, de még csak dobogós helyezést sem szerzett Forrás: Steven Tee/LAT Photographic

Az új regulák nagy részét az USA Nagydíj csütörtökén fogják bejelenteni, azt várják tőlük, hogy szorosabbá teszik a versenyzést, a 175 millió dolláros költségplafontól és a bevételek elosztásának igazságosabbá tételétől pedig azt, hogy kiegyenlítettebbé teszik az erőviszonyokat. Alonso továbbra is „50/50%”-nak látja az esélyét, hogy sikerül elérni a kívánt változást, amennyiben azonban igen, lehet, hogy látjuk még az F1-ben versenyezni.

– jelentette ki 2005 és 2006 világbajnoka. – Kiegyensúlyozottság kell a csapatok és a költségek között, igazságosabb elosztás kell. Több egyenalkatrész kell, ha ez megvalósul, akkor szerintem a csapatok közelebb lesznek egymáshoz."

Kérdés, hogy melyik csapattal térhetne vissza a spanyol, illetve milyen garancia lenne arra, hogy az adott istálló beletalál a 2021-es szabályokba és képes lesz azonnal a győzelmekre, az abban az évben 40. életévét betöltő Alonsónak ugyanis aligha lesz elvesztegethető ideje.