Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton és Sebastian Vettel szerint is extra helyet kell hagyni a kerék a kerék elleni csatáknál Max Verstappennek, különben nagy eséllyel ütközés lesz a párharc vége, ahogyan ezt az ötszörös világbajnok meg is tapasztalta a Mexikói Nagydíjon.

Azok után, hogy a szombati, pole pozíciójába kerülő büntetésétől még a vasárnapi verseny előtt is kissé mufurc Max Verstappen pár kör alatt saját kezűleg nullázta le győzelmi esélyeit a Mexikói Nagydíjon, a futam utáni sajtótájékoztatón az első három helyezettet egyaránt megkérdezték, mit gondolnak a holland pilóta olykor saját magára és másokra is káros agresszív vezetési stílusáról. Lewis Hamilton volt az, aki bővebben kifejtette a véleményét, Sebastian Vettel azonban mindenben egyetértett vele.

Verstappen igyekszik vissza a fűről a Hamiltonnal történt koccanás után Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Verstappent a három helyes rajtbüntetés az elsőről a negyedik helyre száműzte, a rajt után innen próbált előrekapaszkodni a holland, aki az első kanyar féktávjára már a kis híján Sebastian Vettellel összeakadó Lewis Hamilton előtt érkezett, az ötszörös világbajnok azonban a féktávon kívülről visszabújt a Red Bull mellé. Verstappen ezután megpróbálta kiszorítani a pályáról a Mercedest, a két autó összeért, majd jókora megcsúszás után mindkettő átvágtatott a füves bukótéren. „Fékeztem az egyes kanyarba, Max pedig hirtelen ott termett mellettem – idézte fel az eseményeket Hamilton.

Szerintem hirtelen túlkormányzottá vált az autója, vagy valami ilyesmi, ezután pedig egy erős ütést éreztem hátulról, majd kis híján kiütöttem [Vettelt]."

Az első három helyezettet megkérdezték, hogy másképp kezelik-e Verstappent a kerék a kerék elleni csatáknál, amire Hamilton egyből igennel felelt. Valtteri Bottas kissé kitérő választ adott azzal, hogy nem versenyzett mindenki ellen kerék a kerék ellen, Hamilton azonban elmondta, hogy

Verstappennek muszáj extra helyet hagyni, különben nagy eséllyel ütközés lesz a vége.

„Minden pilóta kicsit másmilyen. Vannak, akik okosabbak, néhányan nagyon okosak és agresszívak, mások azonban bután azok” – ecsetelte Hamilton.

Hamilton előbb Vettellel ért majdnem össze, majd Verstappennel már koccant is

„A másokkal való versenyzés során szerzett tapasztalatból nekik több helyet hagysz, míg másokkal szemben erre nincs szükség, ők elég tisztelettudóak.

– mondta Hamilton. – Most azonban, mint mondtam, nem tudtam neki több helyet hagyni. Ugyanakkor nem hiszem, hogy szándékosan jött nekem vagy ilyesmi. Ő egyszerűen mágnesként vonzza az ilyen helyzeteket, szerencsére sikerült egyben tartanom az autót."

Sebastian Vettel ugyan nem volt hajlandó kifejteni a véleményét Verstappen versenyzéséről, álláspontját így is megismerhettük, mivel közölte,

egy az egyben bemásolhatják hozzá Hamilton véleményét, mert teljes mértékben igazat mondott.

Verstappen a rajt utáni koccanást még megúszta, a Valtteri Bottasszal történtet azonban már nem, a 13-as kanyarban bebújt a finn mellé, a jobb hátsó kereke azonban hozzáért a Mercedes első szárnyához, ami kivágta a gumiját, ezzel tönkretéve a holland versenyét. Bottas szerint Verstappen teljes mértékben magának köszönhette a defektet. „A semmiből tűnt fel a belső oldalon a tizenhármas kanyarban, én pedig nem tudtam felszívódni – nyilatkozta a finn. – Bevetődött, majd összeértünk. Nem igazán tudtam elkerülni az ütközést, szerintem magának okozta a defektet."