Vettel: Nem mondhatom, hogy Leclerc az eddigi legerősebb csapattársam

Forma-1, Japán Nagydíj, Vettel, Ferrari, Leclerc
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 13: Charles Leclerc of Monaco and Ferrari talks with second placed Sebastian Vettel of Germany and Ferrari in parc ferme during the F1 Grand Prix of Japan at Suzuka Circuit on October 13, 2019 in Suzuka, Japan. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Noha mindkét fontos mutatóban, az időmérős párharcokban és a pontversenyben is jobban áll nála, Sebastian Vettel szerint nem lenne igazságos kijelenteni, hogy Charles Leclerc a valaha volt legerősebb csapattársa.

Sebastian Vettel életét az idén a vártnál jobban megnehezíti a mindössze pályafutása második Forma-1-es szezonját taposó Charles Leclerc. A 21 esztendős monacói pilóta a Japán Nagydíj előtt zsinórban kilencszer győzte le a négyszeres világbajnokot időmérőn, a pontversenyben pedig jelenleg is jobban áll rutinos csapattársánál, Vettel azonban annak ellenére nem akarta Leclerc-t megnevezni, mint valaha volt legerősebb csapattársát, hogy eddig egyedül Daniel Ricciardo tudta őt legyőzni azonos autóban.

Leclerc-nek a jelek szerint még bizonyítania kell, hogy Vettel valaha volt legerősebb csapattársa legyen a német szemében Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Vettel eddig hét csapattárs ellen mérethette meg magát a száguldó cirkuszban, a BMW-s bemutatkozásakor egyetlen verseny erejéig Nick Heidfeld, majd ugyanabban az évben történt toro rossós debütálása után a szezon végéig Vitantonio Liuzzi volt mellette. Utána sorrendben Sébastien Bourdais, Mark Webber, Daniel Ricciardo, Kimi Räikkönen és most Charles Leclerc következtek,

és bár mostanra egyértelmű, hogy az időmérőkön utóbbi okozza neki a legnagyobb fejtörést, nem akarta megnevezni a fiatal monacóit eddigi legerősebb csapattársaként.

„Nem hiszem, hogy fair lenne ezt kijelenteni, még túl rövid ideje vagyunk csapattársak ehhez. Persze nyilvánvalóan nagyon gyors és fiatal, ezt szerintem senki sem vonja kétségbe, végső soron azonban

A nyers tempót tekintve [Leclerc] nagyon gyors, de még nagyon a pályafutása elején tart. A mostani még csak a második idénye az F1-ben, ezért a helyzete nagyban különbözik Kimiétől vagy Markétól, akik sokkal több ideje voltak itt [amikor csapattársak lettünk] és sokkal nagyobb tapasztalattal bírtak."

Vettel elismerte, azért profitál belőle, hogy Leclerc ennyire gyors Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Amellett, hogy Vettelnek bizonyára nem volt kellemes, amikor zsinórban kilenc időmérőn nem tudta legyőzni Leclerc-t, a négyszeres világbajnok szerint azért jó, hogy ilyen erős csapattársa van. „Jó dolog, hogy valódi referenciát jelent, ami különösen akkor jött jól, amikor szenvedtem azzal, hogy a legtöbbet kihozzam magamból és az autóból, mivel ez ilyenkor segíthet nekem. Csapatként is jó dolog, ha a két pilóta azonos szintet képvisel."

Leclerc-nek sauberes éve alatt nem feltétlenül az időmérő volt az erőssége, mert bár gyorsnak gyors volt, sokszor nem tudta a legfontosabb körében kihozni magából és az autóból azt, amit előtte igen.

Eleinte a Ferrarinál is küszködött ezzel, utána azonban belejött, ami nem a véletlen műve. „A bakui időmérő után változtattam a megközelítésemen.

Szerintem ez sokat segített. A nyári szünet óta nem változtattam sokat, legalábbis nem emlékszem nagy dologra. Egyszerűen csak magabiztosabb lettem attól, hogy a csapat egyre jobb és jobb lesz, egy irányba húzunk, ami jelenleg kifizetődni látszik."