Vágólapra másolva!
A Forma-1 középmezőnyéhez tartozó pilótáknak nem tetszik, hogy sokszor akkor sem szerepelnek a csatáik a televíziós közvetítésben, ha közben az élmezőnyben nem történik kimondottan izgalmas dolog. Romain Grosjean szerint jobb munkát is végezhetne a rendező.

Nem valami elégedettek a Forma-1-es közvetítések színvonalával a középmezőny tagjai, derült ki Carlos Sainz és Romain Grosjean nyilatkozatából. A McLaren versenyzője még a Szingapúri Nagydíj után panaszkodott amiatt, hogy az utolsó körös négyes csatát Grosjean, Daniel Ricciardo, Lance Stroll és közte nem mutatták a közvetítésben, mivel a rendező azzal volt elfoglalva, ahogy Max Verstappen maga mögött tartja Lewis Hamiltont, utána pedig a befutót mutatta. A pilóták a versenyzők érdekvédelmi szervezeténél (GPDA) is felvetették a dolgot, a Haas francia versenyzője pedig már megoldást is javasolt arra, hogy miként ne maradjanak le a nézők a középmezőny csatározásairól.

Túl kevés képernyőidőt kapnak a középmezőny tagjai Sainz szerint Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Később az F1 az Instagramon tette közzé a négyesfogat párharcát, azt egy néző megosztotta a Twitteren azzal a kérdéssel, hogy ezt miért nem mutatta élőben a TV. Sainz azt válaszolta a közösségi felületen, hogy „mert én is részt vettem benne." Később megkérték, hogy fejtse ki, valóban zavarja-e, hogy nem látszott a közvetítésben. „Engem frusztrál, de a csapatomnak is frusztráltnak kellene lennie miatta, mivel a szponzorok miatt nem jó, ha az ember nem szerepel a TV-közvetítésben.

A pilóták olyannyira komolyan elkezdtek foglalkozni a kérdéssel, hogy felvetették azt a versenyzők érdekvédelmi szervezetének találkozóján is.

Sainz úgy gondolja, foglalkozni fognak az üggyel a jövőben, most azonban más dolgok élveznek prioritást.

„Nyilván a GPDA-nek most fontosabb dolgokkal kell törődnie, a 2021-es szabályokkal és hasonlókkal, de felhívtuk erre is a figyelmet, a jövőben pedig valószínűleg tenni is fogunk valamit. Ha nem lennének a 2021-es szabályok a nyakunkon, akkor a GPDA ezzel is foglalkozna."

Az ominózus csata Szingapúrból, amelyről csak utólag szereztek tudomást a nézők

Addig is Romain Grosjean, aki szintén érintett volt az utolsó körös szingapúri ütközetben, változtatást javasolt a közvetítések rendezőjének. Az F1-es közvetítésről tudni kell, hogy a régmúlttal ellentétben azt jó ideje minden futamon ugyanaz a csapat végzi, nem az egyes nagydíjak stábján múlik tehát, hogy mit mutatnak meg és mit nem. „A Szingapúri Nagydíj utolsó körében vívott csatánk szerintem sokkal izgalmasabb volt annál, hogy autók szelik át a célvonalat, úgyhogy

Jó nézni a Ferrari kettős győzelmet, de csak követik egymást, ami nem annyira szexi, mint egymással versenyző autókat nézni."

Grosjean kiemelte, hogy a szingapúri után következő Orosz Nagydíjon is sikerült lemaradni pár érdekes párharcról, amikor a verseny utolsó szakaszában Charles Leclerc és Valtteri Bottas kettősét mutatták.

Szocsiban Bottas és Leclerc kötötte le a rendező figyelmét Forrás: Sputnik/Artur Lebedev

A francia úgy véli, pár kör alatt nyilvánvalóvá vált, hogy a Ferrari versenyzőjének nincs meg a tempóelőnye Bottas megelőzéséhez, a rendező ennek ellenére kitartott a párharcuk mellett. „Ugyanez volt Szocsiban. A középmezőny egy ponton igen klassz csatát vívott, nagyon-nagyon kicsi különbségek voltak az autók között,

Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke csak annyit mondott a felvetésre a kevés képernyőidőről, hogy csapata motivációként tekint arra, hogy nem szerepel eleget a közvetítésben, mivel ha jó munkát végeznek és előbbre lépnek, többet fogják mutatni őket.