Grosjean szerint negatív hatással is járhat Hamilton életmódja

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Japán Nagydíj
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 10: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP talks to the crowd from the track during previews ahead of the F1 Grand Prix of Japan at Suzuka Circuit on October 10, 2019 in Suzuka, Japan. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Mercedes pilótája másfél éve vegán étrendet követ és egyre többször buzdítja a követőit is erre. Ellenfele, a szakácskönyvet is jegyző Romain Grosjean nem biztos abban, hogy ez helyes.

Nem csupán az eredményei, a társas élete, zenei érdeklődése vagy öltözködése terén lóg ki az F1-es mezőnyből Lewis Hamilton, másfél évvel ezelőtt átállt a vegán étrendre. A brit pilóta eleinte az egészségügyi kockázatok mérséklését, valamint a környezetvédelmi szempontot emelte ki, utóbbit egyre rendszeresebben hirdeti is, követőit arra buzdítva, hogy hagyjanak fel a húsfogyasztással.

Hamilton nemrég azt nyilatkozta, nem akar sokat felfedni az étrendjéről, de pozitívan értékelte a veganizmus elsajátításának hatását, és úgy vélte, másoknak is csupán döntés kérdése, hogy erre az útra lépjenek. Ellenfele, a szakácskönyvet is jegyző Romain Grosjean azonban nincs meggyőződve arról, hogy egy élsportolónak ez helyes választás.

Hamilton a Japán Nagydíjon Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„Ha az ember sportol, szerintem a vegán [étrend] valójában negatívum – idézte a Haas pilótáját a Racefans. – Úgy tudom, voltak is példák arra, hogy erőnléti sportokat űzők vegetáriánus vagy vegán [étrendre] váltottak, aztán abba kellett hagyniuk a vegán diétát, mert nem tudtak elegendő táplálékot bevinni a szervezetükbe a megterhelő gyakorlatokhoz” – nyilatkozta.

A francia versenyző úgy véli, a saját edzésprogramjához nem passzol a húsmentes életmód.

„Nem titok, hogy sokat öttusázok, biciklizek, hosszú edzéseket tartok, úgyhogy annyi húst kell ennem, amennyit csak tudok, bár nem mennyiségi szempontból” – árulta el, de hozzátette, teljesen tiszteletben tartja a vegán étrendet, és elismerte, „bizonyos szempontból még elég jó íze is van” a növényi alapú ételeknek.

Hamilton a divatkollekciója terén is arra törekszik, hogy fenntarthatóan termelt anyagokat használjanak Forrás: DPPI/Dppi

Nem csupán a húsmentesség esetleges felvállalása befolyásolja a pilóták idei étrendjét, könnyebbséget hozott a számukra, hogy az idén már minimumsúlyt vezettek be külön a versenyzőknek az ülésükkel együtt, így nem kell már éheztetni azokat az indulókat sem, akik magasabbak vagy erősebb csontozatúak.

Grosjean az új szabályozástól függetlenül úgy véli, még mindig nem ehet annyit, amennyit a visszavonulása után fog.

„Üdvözöltük az új szabályokat az egészség és a testsúly szempontjából, mert így növekedhet egy kicsit a testsúlyunk az egészségünk érdekében – mondta. – Megválogatom, hogy milyen ételeket fogyasztok, nem fogják azt látni, ahogy fish and chips-et eszem vagy sörözök a verseny napján, de nem leszek vegán vagy vegetáriánus.”