Verstappen az idén már nem vár újabb győzelmeket a Red Bulltól

Forma-1, Japán Nagydíj, Verstappen, Red Bull
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 13: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on track during the F1 Grand Prix of Japan at Suzuka Circuit on October 13, 2019 in Suzuka, Japan. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen nem tartja reálisnak, hogy zsinórban harmadszor is megnyerje a Mexikói Nagydíjat. A Red Bull versenyzője már annak is örülne, ha a hátralévő versenyeket a dobogó környékén fejezné be. A holland pilóta a 2020-as idény kilátásairól is beszélt.

Max Verstappen szerint a maradék négy futamon legjobb esetben is csak a pódiumért fog tudni küzdeni. A 22 éves versenyző jövőre szeretne harcban leni a világbajnoki címért, amihez elengedhetetlen, hogy a csapat tanuljon az idei hibákból, és jövőre jól kezdje a szezont.

A nyár közepén úgy nézett ki, hogy a Red Bull már a Ferrari előtt jár; Verstappen az Osztrák és a Német Nagydíjat is megnyerte, majd a Hungaroringen is közel járt a győzelemhez. A szünet óta azonban a milton keynes-i istálló lemaradt riválisaitól, az utolsó öt versenyen a holland pilóta csupán egyszer tudott dobogóra állni, és még újdonsült csapattársa, Alex Albon is több pontot szerzett nála.

Verstappen nem lát sok esélyt a mexikói triplázásra Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Verstappen úgy véli, hogy az erőviszonyok idén már nem is fognak változni: „Nem hiszem, hogy lenne olyan pálya, amelyen van esélyünk a jó szereplésre – nyilatkozta egy Tag Heuer által szervezett eseményen Amszterdamban. – Ha minden hétvégét a dobogón, vagy legalább annak közelében fejeznénk be, már kihoznánk a maximumot a jelenlegi helyzetünkből.”

A versenynaptár következő helyszíne Mexikóváros, ahol az előző két szezonban Verstappen tudott diadalmaskodni. A Red Bull versenyzője szerint a triplázásra nincs túl sok esély, mivel nehezebb helyzetből indulnak, mint a legutóbbi alkalmakkor.

„Annak ellenére, hogy az elmúlt években nagyszerűen szerepeltünk ezen a pályán, reálisnak kell maradni – jelentette ki. – Az idei évben eddig több nehézségünk adódott, például az autó egyensúlya is problémát okozott. Ráadásul a Ferrari kifejezetten gyors az egyenesekben, úgyhogy szerintem legfeljebb a dobogóért fogunk harcolni.”

A holland versenyző édesapja, Jos Verstappen nemrég kijelentette, nem lát nagy esélyt arra vonatkozóan, hogy a Red Bull 2020-ra bajnokesélyes autó legyen. Az ifjabb Verstappen szerint erre csak akkor van esély, ha az év elején is jól teljesítenek.

Verstappen szerint muszáj jól kezdeniük a 2020-as idényt, ha a vb-címért szeretnének harcolni Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Attól függ, hogyan indítjuk a szezont – magyarázta. – Ez az utóbbi években nem sikerült jól, de remélem, ezúttal teszünk egy lépést a bajnoki cím felé. Persze most még nehéz megjósolni, hogy mindez sikerül-e.”

Verstappen négy futammal a vége előtt a bajnokság 4. helyén áll, holtversenyben az 5. helyezett Sebastian Vettellel, és 9 ponttal lemaradva a 3. Charles Leclerc mögött. A 22 éves pilóta tisztában van vele, hogy ebben az idényben már igazán nincs miért harcolniuk, ezért már inkább a szezon tanulságait szeretné levonni.

„Egyéniben reálisan a 3. hely lehet a cél, a csapat meg így is, úgy is ott fog végezni – mondta. – Ki kell elemeznünk, hogy hol követtünk el hibákat az év során, és azokat kijavítani. Az mindenképpen pozitívum, hogy tudjuk, mit várhatunk a Hondától a következő szezon kezdetén.”