Fél éven belül eltanácsolták a Red Bull mexikói felfedezettjét

IndyCar, Patricio O'Ward
Patricio O’Ward, #31 Carlin, performs during round five of the IndyCar series at the Indy Grand Prix on May 10-12, 2019. // Dutch Photo Agency/Red Bull Content Pool // AP-1ZA2YPPD92111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A Red Bull májusban leigazolta tehetségkutató programjába az akkor még az IndyCarban versenyző Patricio O'Wardot, majd átirányították őt Japánba, de még a szezon végéig sem húzta ki.

Elhagyja a Red Bull kötelékét a mexikói Patricio O’Ward, akit májusban igazoltak le a tehetségkutató programba, és az IndyCar helyett a japán Super Formulában indítottak, de még a szezon végéig sem jutott el. A szigetország bajnokságában a helyét az észt Juri Vips örökli meg, aki eddig az F3-ban szerepelt.

O’Ward arra számított, hogy F1-es tesztlehetőséget is kap majd, Helmut Marko azonban inkább elengedte őt, hogy a tengerentúlon építse tovább a pályafutását. Részben ezért is, de a felek békésen váltak el és az ifjú pilóta köszönetet is mondott az osztrák tanácsadónak a Twitteren. „Csak remek dolgokat tudok elmondani a tapasztalataimról, miután ezekkel a remek emberekkel dolgoztam.”

Patricio O’Ward ismét az IndyCarba tart Forrás: Dutch Photo Agency/Red Bull Content Pool

A mexikói sportoló egyelőre nem erősítette meg, de a Racer.com úgy tudja, a McLaren IndyCar-csapatának pilótája lesz. „Legyenek türelemmel, jó dolgok jönnek – nyilatkozta. – Úgy volt, hogy a Red Bull novemberben enged majd el, de Helmut Marko felhívott, és azt mondta: ’Hé, lehetőségeid vannak az IndyCarban, ragadd meg. Ott van a jövőd.’ Nagyra értékelem, hogy ezt megtette.”

O’Ward elsősorban az FIA-t hibáztatta, szerinte a szövetség őt és a Red Bullt is nehéz helyzetbe hozta

azzal, hogy az Indy Lights megnyerése után nem adták meg neki a teljes pontértéket, ami beszámítható az F1-es szuperlicenc kiváltásába, mert az adott szezon során kevesen indultak a mezőnyben. „Olyan helyen kell mennem, ahol jó pénzt tudok keresni, és az F2 nem ilyen” – mondta, és elárulta, Marko azért szerződtette őt, mert azt hitték, lesz elég pontja az F1-hez, de ez meghiúsult.

O'Ward nem volt sikeres Japánban Forrás: Dutch Photo Agency/Red Bull Content Pool

„Megtanultam, hogy a versenyzés nem mindig szép sportág, de nagyon hálás vagyok a Red Bullnak a lehetőségért – összegzett, és méltatta Markót is. – Nagy tisztelet jár neki és az egész csapatnak is. A dolgok nem úgy alakultak, ahogy terveztük, de ő törődött a jövőmmel, és ez nagyon jó így.”

Műszaki hiba hátráltatta?

Az eredmények láttán nem meglepő, hogy O’Ward munkáját megköszönték a Red Bullnál, mivel a Super Formulában két 14. hely után csak egy 6. pozíciót tudott hozni, ezzel három hétvége alatt csupán 3 pontot szerzett. Elődje, a botrányos múltú Dan Ticktum azonban azt mondta, az Autopolisban rendezett hétvégén megsérülhetett a karosszéria, ami visszavethette a teljesítményt.

„Szerintem sérült a karosszéria – nyilatkozta a Formula Scoutnak. – A csapatnál azt mondták, mindent megnéztek, de nem hiszem, hogy feltették próbapadra, pedig nagyon szerettem volna – állította. – Megérkeztem Sugóba, és mindenhol kaptam egy másodpercet a csapattársamtól. Aztán Patricio O’Ward leváltott, hogy nagy dolgokat vigyen véghez, és pont ugyanígy járt.”