A Mercedes főnöke erősebb versenyt, Hamilton erősebb motort szeretne

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Scuderia Ferrari, Japán Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (L) takes part in the qualifying session for the Formula One Japanese Grand Prix at Suzuka on October 13, 2019. (Photo by Toshifumi KITAMURA / AFP)
Vágólapra másolva!
A világbajnoki győzelmek ellenére Toto Wolff és Lewis Hamilton is fejlődésre sarkallta a Mercedest, de a csapatfőnök szerint erősebb ellenfelekre van szükség a Forma-1-ben.

Zsinórban hatodszor nyerte meg az idén a Mercedes a Forma-1 konstruktőri világbajnokságát és szintén hatodszor adják egymás után az egyéni világbajnokot is, ami új rekord a sportág történetében. A szezon egészét látva a csapatnál nincs ok az elégedetlenségre, de Toto Wolff és Lewis Hamilton is talált fejlesztendő területet a továbbiakra nézve.

Wolff a Yahoo Sportsnak elismerte, a Mercedes az idén nem rendelkezett „a leggyorsabb csomaggal, autóval és motorral”, Hamilton pedig úgy vélte, a W10-nek túl nagy a légellenállása, és finoman odaszólt a motorfejlesztést végző részlegnek is, ami az idén a közvélekedés szerint hátrányba került a Ferrarival szemben.

Hamilton az időmérőn kikapott a Ferrariktól, a futamon is csak Leclerc-t tudta legyőzni Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„A legnagyobb problémánk, a motorfejlesztés tekintetében ez nem volt valami kimagasló év – mondta az idei pontverseny éllovasa. – A srácok nagyon nehéz időszakot élnek, olyan keményen dolgoznak, ahogy mindig is tették, de ez a részleg mostanában nem volt olyan sikeres” – összegzett az ötszörös világbajnok.

A Mercedes az új turbókorszak indulása, azaz 2014 óta verhetetlen, eleinte egyértelműen az erőforrás teljesítménye révén emelkedtek ki, később a karosszéria és a jó csapatmunka volt a döntő.

„Próbáljuk megérteni, milyen téren maradtunk le, és azt, hogy hol tudunk fejlődni – folytatta Wolff. – Ezek a dolgok okkal történnek, és éberségre emlékeztetnek. Ha az embert nem érik ilyen rossz napok, akkor nem kérdőjelezi meg magát eléggé” – vélte az F1 történetének legsikeresebb csapatfőnöke, aki nemrég tagadta, hogy az egész sportág irányítását is átveheti.

A nyári szünet óta a Mercedes nem mindig a leggyorsabb, de így is kellően versenyképes Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Az osztrák üzletember elárulta, egy barátja nemrég azt mondta, jót tesz a sportágnak, ha a Ferrari és a Red Bull is nyer, ő maga azonban eleinte nem értette, hogy mire gondol. Később azonban rájött, hogy bár a vereség olykor rossz érzés, „alapvetően imádjuk a kihívást, hogy felülemelkedjünk a nehéz pillanatokon” és kijelentette:

Hamilton szerint ehhez az kell, hogy csökkentsék az autó légellenállását és növeljék az erőforrás teljesítményét. „Ezen dolgozunk, és teljes meggyőződésem, hogy a következő szezonra valamilyen előrelépést teszünk” – nyilatkozta a brit pilóta, miután csapata az első 17 versenyből mindössze négy alkalommal nem nyert az idén.