Vágólapra másolva!
Lapértesülés szerint a csapatok és az F1 menedzsmentje is elfogadta a Toro Rosso névváltoztatási kérelmét, így 2020-tól a csapat Alpha Tauri néven fog versenyezni.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy jövőre megváltozhat a Toro Rosso neve, mivel a Red Bull egy másik márkát szeretne népszerűsíteni. Az Autosport úgy tudja, hogy a többi istálló elfogadta a faenzaiak kérelmét, így a következő szezontól Alpha Tauri néven lesznek a rajtrácson.

A szakportál értesülései szerint az Orosz Nagydíj utáni héten a csapatok elektronikusan szavaztak a kérdésről. Az istállók egyhangúlag támogatták a névváltoztatást, és mivel az F1 menedzsmentje már korábban áldását adta a cserére, az istálló 2020-tól a Red Bull divatmárkájának nevén fog szerepelni.

Valószínűleg már csak a szezon hátralévő négy futamán láthatjuk a Toro Rosso logóját Forrás: DPPI/Florent Gooden

A Toro Rosso 2006-ban jött létre, miután a Red Bull felvásárolta a Minardi csapatát. Az istállót eredetileg Squadra Toro Rossóként akarták versenyeztetni, de a hagyományok miatt végül maradtak a „Scuderia” megnevezésnél.

A faenzai székhelyű csapat története során egyszer, a 2008-as Olasz Nagydíjon tudott futamot nyerni Sebastian Vettel révén, ezenkívül Danyiil Kvjat lett 3. az idei Német Nagydíjon. Az istálló legjobb konstruktőri helyezése a 2008-as 6. hely volt, jelenleg szintén ebben a pozícióban vannak.

Az Alpha Taurit 2016-ban alapította a Red Bull, hogy a márkát a divatiparba is kiterjessze. Nevét a Földtől mintegy 65 fényévnyi távolságban lévő óriáscsillagról kapta. A saját textilgyártó technológiával rendelkező cégnek az ausztriai Grazban, illetve Salzburgban találhatók üzletei.

A Red Bull az F1-en keresztül szeretné népszerűsíteni az Alpha Taurit Forrás: 2017 Getty Images/Mathis Wienand

A Forma-1-ben viszonylag gyakori, hogy a csapatok megváltoztatják a hivatalos nevüket, ezt azonban általában csak a főszponzor miatt kell megtenni. Nagyon ritka viszont, hogy egy teljes névcsere nem jár tulajdonosváltással.

Az egyik ilyen kivétel a Sauber, akik az idei évtől a főszponzor Alfa Romeo nevén versenyeznek. A Racing Point azonban nem hasonlítható ehhez a szituációhoz, hiszen a korábbi Force Indiában tulajdonosváltás is történt.

A jövő évtől kezdve a jelenlegi Toro Rosso hivatalos neve minden bizonnyal Scuderia Alpha Tauri Honda lesz, az autót pedig Scuderia Alpha Taurinak fogják nevezni. 2020 lesz a csapat tizenötödik éve a Forma-1-ben.