Vágólapra másolva!
Romain Grosjean szerint a szombati szünnap és az elhalasztott időmérő edzés megmutatta, hogy a Forma-1-ben könnyedén kettőre lehetne csökkenteni a hivatalos versenynapok számát. A Haas pilótája elmondta, a második szabadedzésen a szokásosnál sokkal magasabb fokozatban mentek.

Romain Grosjean úgy véli, a Japán Nagydíj során kiderült, hogy az F1-ben jól működnének az eddiginél rövidebb versenyhétvégék Danyiil Kvjat szerint elsősorban a csapattagoknak lenne jó egy rövidített egy plusz pihenőnap, míg Lewis Hamilton inkább a felhasználható gumik számát növelné.

A Hagibisz tájfun érkezése miatt az FIA pénteken úgy döntött, hogy vasárnapra halasztják az időmérő edzést. Ezzel együtt azt is közölték, hogy amennyiben a kvalifikációt akkor sem sikerül megtartani, a második szabadedzés végeredménye fogja meghatározni a rajtsorrendet. Az utóbbi években többször felmerült a hétvégék lerövidítésének lehetősége, ami így Szuzukában meg is valósult. Grosjean kifejezetten élvezte ezt a formátumot.

Grosjean lerövidítené a hétvégéket Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„A második szabadedzésen éles köröket autóztunk, jobb motorbeállítással – nyilatkozta a versenyzői szakszervezet (GPDA) társelnöke. - Tetszett ez a lebonyolítás, nagyszerű lenne, ha a jövőben szombaton lenne két szabadedzés, és a másodiknak a végeredménye határozná meg a rajtrácsot.”

Grosjean hozzátette, sokkal több értelmét látja annak, hogy két napon keresztül a maximumot próbálják kihozni az autóból, mint a háromnapos hétvégéknek, tele üresjárattal.

„Rengeteg akció lenne a pályán, hiszen az autók folyamatosan a pályán köröznének – folytatta. – Ráadásul több gumival gazdálkodhatnánk a másfél óra alatt. A hosszú etapokat ugyanúgy délután futnánk, mivel az sokkal mértékadóbb, ugyanakkor néhány gyorskört is muszáj lenne teljesítenünk.”

Kvjat egyetért kollégájával a versenyhétvégék lerövidítésével kapcsolatban. A Toro Rosso pilótája szerint elsősorban a csapattagok számára lenne üdítő a változás.

Kvjat a szerelőit szeretné megóvni a túlterheltségtől Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

„Mostanában nagyobb horderejű témákról esik szó, de miért ne módosíthatnánk a menetrenden? Legyen mondjuk szombat délelőtt egy hosszú szabadedzés, délután pedig az időmérő – javasolta. – A felszabaduló napokkal mi is jól járnánk, de elsősorban a rengeteget dolgozó szerelők lehetnének kevésbé leterheltek.”

Hamilton szintén tanulságosnak tartja a mostani hétvégét, ugyanakkor ő nem a lerövidítést szorgalmazza, hanem több gumival szeretne gazdálkodni. Az ötszörös világbajnok szerint ez a szurkolók szempontjából is pozitív változást hozna.