Megúszta pénzbírsággal a Haas sportfelügyelőt sértegető csapatfőnöke

Forma-1, Günther Steiner, Haas
BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 04: Gunther Steiner of Germany and Haas F1 during the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 04, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Peter J Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Csinos kis pénzbüntetést kapott Günther Steiner, a Haas Forma-1-es istállójának csapatfőnöke, amiért az Orosz Nagydíj után „hülye idiótának” nevezte az egyik sportfelügyelőt. A Japán Nagydíj felügyelői elfogadhatatlannak nevezték, amit tett, és figyelmeztettek, most csak azért elnézőek, mert ez volt az első ilyen eset.

Ahogyan az várható volt, a Japán Nagydíj sportfelügyelői pénteken beidézték meghallgatásra Günther Steinert, a Haas csapatfőnökét, amiért az Orosz Nagydíjon egyik kollégájukra sértő megjegyzéseket tett. Az olasz szakember a verseny levezető körében a következőket mondta a második kanyar átvágásáért időbüntetést kapó, azzal egy pozíciót veszítő Kevin Magnussennek a rádióban: „ha nem lenne egy hülye idióta felügyelőnk, nyolcadikak lettünk volna. Tudod ki az, hogy kiről beszélek. Mindig ugyanaz a nóta, egyszerűen nem lesz intelligensebb." Miután meghallgatták,

a Japán Nagydíj sportfelügyelői 7500 eurós, átszámítva két és fél millió forintos pénzbírsággal sújtották Steinert,

valamint kilátásba helyezték, hogy a jövőben hasonlóért a csapatra nézve hátrányos büntetést is kioszthatnak.

Steiner azt mondta, a pillanat hevében használt oda nem illő szavakat a rádióban Forrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

Michael Masi versenyigazgató már az Orosz Nagydíj után jelezte, hogy Steiner szavai következményekkel járhatnak, ahogy az meg is történt, a Szocsiban szolgálatot teljesítő panel ugyanis továbbította az esetet a Japánban dolgozó testületnek, amelyben a Le Mans-i legenda Tom Kristensen, Gerd Ennser, Dennis Dean és Jodono Jaszuhiro foglaltak helyet. Megindokolták, hogy azért nem az Orosz Nagydíj után, azon melegében tartották meg a meghallgatást, mert „a Haas csapat bizonyos tagjai már elhagyták a pályát, valamint potenciális konfliktusforrást jelentett a felügyelőtestület egyik tagjának jelenléte." Vélhetően azé, akinek Steiner megjegyzései szóltak.

A meghallgatáson a csapatfőnök megerősítette, hogy egy konkrét felügyelőnek címezte mondandóját,

rajta kívül másokat nem akart kiemelni, ezért nem volt ellenvetése, hogy Gerd Ennser személyében a szuzukai és a szocsi panel elnöke ugyanaz a személy. „Mr. Steiner azt mondta, hogy a rádiózás a pillanat hevében született, utólag megbánta a szóhasználatát, azzal nem akarta kedvezőtlen színben feltüntetni a felügyelőket" – áll a közleményben, amely szerint a bocsánatkérés ellenére a büntetés nem maradhatott el, mivel Steiner szavai sértőek voltak, és megkérdőjelezték a felügyelők képességeit és becsületességét.

A bocsánatkérés nem volt elég a büntetés megúszásához Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Az ilyen kijelentések összességében csorbítják a motorsport és különösen az FIA hírnevét, és kérdőjelezik meg a felügyelők profizmusát.

Mr. Steiner szóhasználata morális sérülést okozott az FIA felügyelőinek és ellentétes volt a motorsport érdekeivel" – áll a közleményben az ide vonatkozó paragrafusokkal egytemben.

A közlemény végén még egy fontos mondat szerepel, ami azt taglalja, hogy mivel Steiner korábban nem kapott hasonlóért büntetést, a 7500 eurós bírságot helyénvalónak tartják, a jövőben azonban

Magyarán Steinernek vigyáznia kell, mert a következő hasonló kirohanásnál már lehet, hogy nem csak az ő pénztárcája bánja, vagy akár a pénzbírságnál komolyabb büntetést is kaphat a csapata.