Red Bull: Jövőre nem a 3. helyen leszünk a Hondával

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Olasz Nagydíj
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 07: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on track during final practice for the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 07, 2019 in Monza, Italy. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A karosszéria és a motorfejlesztés terén is felzárkózásra számít Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a 2020-as szezon során. Ez lesz Max Verstappen utolsó esélye, hogy történelmet írjon.

A vártnál jobban indult, de a nyári szünet után egyelőre megtorpant a Red Bull-Honda együttműködés felívelő pályája, de Helmut Marko, az energiaitalosok autósportügyi tanácsadója szerint jövőre még versenyképesebben szállnak majd harcba a Ferrari és a Mercedes ellen.

A Honda a korábbi évek bukdácsolásai után megbízható (bár még mindig gyakran cserére szoruló) erőforrást készített, ez eddig két futamgyőzelemre volt elég, azután, hogy a Red Bull is orvosolt néhány tervezési hiányosságot az autón. Marko arra számít, hogy jövőre még jobb helyzetből indulnak majd.

Jövőre még erősebbek lehetnek Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

„A karosszéria terén sokkal felkészültebbek leszünk, mint az idén voltunk – nyilatkozta az Autosportnak. – A Hondánál zajló fejlesztések azt sugallják, hogy jövőre azonos teljesítményszinten lesznek a Mercedesszel és a Ferrarival, folyamatosan” – szögezte le az osztrák veterán.

A japán gyártó az idén több ütemben fejlesztette az erőforrását, amit egyre tovább lehetett egyre magasabb teljesítményszinten használni.

„Szerintem remek munkát végeznek, lépésről lépésre kell haladnunk – mondta Marko a Hondáról. – Tudjuk, hogy korábban akadtak megbízhatósági gondok, és ez aggasztotta is őket, de az idén még nem voltak ilyen problémáink. Helyesen cselekednek és jól dolgoznak. Úgy gondoljuk, hogy jövőre nem a 3. helyezettek leszünk” – vélte.

Minden idők legfiatalabb F1-es pilótája volt, de lesz-e a legfiatalabb világbajnok? Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A Red Bull szempontjából fontos évnek ígérkezik 2020, mert Max Verstappen hátországa egyre türelmetlenebb, már az idén is több pletyka merült fel, hogy az ifjú holland pilóta más csapatoknál folytathatja a pályafutását, Marko azonban nem akart a szokásosnál is nagyobb nyomást helyezni a Red Bullra.

„Nem mondanám, hogy kulcsfontosságú év lesz. Ez lesz az utolsó szezon, amikor Maxból a Forma-1 történetének legfiatalabb világbajnokát faraghatjuk, és valóban hoznunk kell az eredményeket. Ezt viszont tudjuk, ez a DNS-ünk része. Győznünk kell, ez igaz. De nem kulcsfontosságú, hanem muszáj.”

Verstappen nem siet

A Red Bull pilótája a napokban interjút adott az Auto Motor und Sportnak, ebben úgy fogalmaz, „nem igazán aggódik” a jövő miatt. „Először is, alaposan át akarom nézni, hogy eddig miket ígértek, mi számít igazán. Versenyeket és bajnokságokat akarunk jövőre nyerni, ezért vagyok itt” – szögezte le a 22 esztendős pilóta.

„A Red Bull és én is ugyanazért a célért dolgozunk, de 2020 után rengeteg a kérdőjel. Mi történik úgy általában a Forma-1-gyel? Ezért is várok. Nem kell kapkodnom” – összegzett.