Vettel: A mostani erőforrások nem tesznek jót az F1-nek

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Orosz Nagydíj
Ferrari's German driver Sebastian Vettel competes during the third practice session for the Formula One Russian Grand Prix at The Sochi Autodrome Circuit in Sochi on September 28, 2019. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A német pilóta durván bírálta az erőforrást, ami felmondta a szolgálatot az autójában az Orosz Nagydíj során. Korábban sem rejtette véka alá a véleményét.

Csalódással ért véget Sebastian Vettel számára az Orosz Nagydíj, mivel a német pilóta az MGU-K hibája miatt kénytelen volt feladni a versenyt, pedig a győzelemre is volt esélye. Az autóban ülve mérgében azt mondta, hozzák vissza a „k**** V12-es” motorokat, majd a futam után ki is fejtette a véleményét a helyzetről.

Vettelről közismert, hogy nem kedveli a 2014-es szezon óta használatban lévő hibrid erőforrásokat, túl bonyolultnak, nehezen üzemeltethetőnek és hangtalannak tartja az autók mostani szívét, miközben az autógyártók és a mérnökök a magas költségek ellenére is támogatják a jelenlegi irányvonalat, mert a korábbiaknál jóval hatékonyabb motorokról van szó.

Vettel nem rajong a mostani erőforrásokért Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

„Nyilván, nem lehet visszalépni – ismerte el Vettel, miután lenyugodott egy kissé. – Ezek az erőforrások nagyon összetettek, mérnöki szempontból lenyűgözők is, de nyilvánvalóan megvan róluk a véleményem. Nem hiszem, hogy a versenyzésnek igazán jót tesznek vagy az embereknek, akik nézik” – kommentált a lerobbanása után.

A német pilóta az idén először esett ki műszaki hiba miatt, legutóbb a 2018-as szezonzárón robbant le az egyik Ferrari, akkor Kimi Räikkönen búcsúzott méltatlanul a Ferraritól. Érdekesség, hogy a Ferrari utolsó V12-es motorja is lángolva zárta a pályafutását Gerhard Berger autójában az 1995-ös Ausztrál Nagydíjon. Vettelnek ettől függetlenül szép emlékei vannak az atmoszférikus motorokról.

A Ferrari utoljára 1995-ben használt V12-es motort Forrás: Getty Images/Mike Hewitt

„Úgy emlékszem, 1992 volt, amikor édesapám elvitt az előkvalifikációra Hockenheimbe – elevenítette fel első személyes, F1-hez köthető emlékét az Autoweeknek. – Nagyon olcsón szereztünk jegyeket. El kellett sétálnunk az első sikánhoz, ami akkoriban eléggé hosszú út volt. Szakadt az eső, és senki nem jött ki a bokszból, mert felúsztak az autók.”

„Aztán végre elkezdtek installációs köröket futni, most már tudom, hogy azok voltak. Még a föld is rengett, úgy száguldottak el, mint a torpedók, és vízfüggönyt húztak maguk után. Sohasem felejtem el a napot, az esőt, a zajt, a vibrációt. Ezért is rajongok a régi időkért, mert szerintem ebből a szempontból nyersebb volt. Meg kell tartani a bizonytalanságot, [a versenyzés] nem lehet túl steril.”