Társoldalunk:

Komoly bajba kerülhet kirohanása miatt a Haas csapatfőnöke

2019.10.02. 17:24

Igencsak elragadtatta magát az Orosz Nagydíj leintése után Günther Steiner. A Haas Kevin Magnussen büntetése miatt feldúlt csapatfőnöke keresetlen szavakkal illette az egyik felügyelőt, amit a jelek szerint nem fog neki elnézni a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

A Haas csapatfőnöke a verseny leintése után nem éppen hízelgő jelzőkkel illette a sportfelügyelőket, amiért 5 másodperces büntetéssel sújtották a kettes kanyart levágó, majd a pályára nem az előírt módon visszatértő Kevin Magnussent. Steiner viselkedése szembemegy az FIA Nemzetközi Sportkódexében foglaltakkal, így olasz szakemberre minden bizonnyal további vizsgálatok várnak.

Steiner ezúttal túl messzire mentForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A szocsi futam 45. körében Kevin Magnussen kicsúszott a bukótérbe, onnan nem a szabályoknak megfelelően tért vissza, emiatt 5 másodpercre megbüntették, ami a 8. helyébe került. A leintés után Günther Steiner csapatfőnök butának és idiótának nevezte az egyik sportfelügyelőt.

A Haas csapatfőnöke nem először beszélt tiszteletlenül felügyelőről, így könnyen lehet, hogy az eset nem marad következmények nélkül.

Michael Masi versenyigazgatóval és az FIA-val egyelőre csak a Haas csapatmenedzsere, Peter Crolla egyeztetett. Az FIA Nemzetközi Sportkódexében leírtak szerint a rendezvényen résztvevők egyike sem használhat olyan kifejezést, amely sérti a szervezet jó hírnevét.Amennyiben ezt valaki megszegi, akár még a következő verseny helyszínén is vizsgálhatják az esetet.Így lehetséges, hogy Steinernek a Japán Nagydíjon dolgozó sportfelügyelők előtt kell megjelennie.

A Japán Nagydíj sportfelügyelői előtt felelhetForrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

Masi elmondta, az FIA több módszert is alkalmazhat az eset kivizsgálására. Az F1 versenyigazgatója hozzátette, nincs tisztában azzal, hogy a Haas csapatfőnöke mit mondott pontosan, ugyanakkor a minimális tisztelet minden résztvevőtől elvárható. „Nem tudom, konkrétan mi hangzott el a rádióban, úgyhogy nem szeretnék állást foglalni” – jelentette ki.Annyit viszont elmondhatok, hogy itt mindannyian a munkánkat végezzük, így a kölcsönös tisztelet mindenkinek kijár."

Három éve, a 2016-os Mexikói Nagydíjon Sebastian Vettel került hasonló helyzetbe a rádióban, a verseny végén a német versenyző nem értett egyet azzal, hogy a sportfelügyelők nem büntették meg Max Verstappent (a holland pilótát csak a leintés után szankcionálták), és dühében Charlie Whitingot, az akkori versenyigazgatót szidta. Vettel akkor egy szóbeli figyelmeztetéssel megúszta az esetet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK