Társoldalunk:

Wolff: Vettel és Leclerc viszonya könnyen elmérgesedhet

2019.09.27. 08:02

A Mercedes csapatfőnöke szerint könnyen előfordulhat, hogy a Sebastian Vettel és Charles Leclerc közötti rivalizálás tovább fokozódik. A két versenyző úgy véli, minden rendben van köztük.

A Ferrari nagy meglepetésre kettős győzelmet aratott a Szingapúri Nagydíjon, ám a sikert valamelyest beárnyékolta, hogy a boksztaktikának köszönhetően Sebastian Vettel ölébe hullott az első hely, míg az addig vezető Charles Leclerc-t csak a második pozícióban intették le. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke úgy véli, a két pilóta párharca a jövőben komolyabb méreteket is ölthet.

Wolff látott már közelről komoly csapaton belüli rivalizálást: 2014-től 2016-ig Lewis Hamilton és Nico Rosberg kizárólag egymással küzdöttek a világbajnoki címért, ami kettejük korábbi remek viszonyára is rányomta a bélyegét. Wolff szerint ha két jó versenyző van egy csapaton belül, abban ez mindig benne van.

Wolff korábbi pilótái alapján nem számít idilli légköre Vettel és Leclerc közöttForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mark Thompson

„Ha két alfahím egy helyen versenyez, mindig fennáll a veszélye annak, hogy a rivalizálásuk elfajul – nyilatkozta az osztrák üzletember. – Nálunk is előfordult hasonló szituáció, de mostanra már egy erős, határozott filozófiával rendelkező csapat lettünk."

Wolff hozzátette, abból a szempontból előnyös számukra a Ferrari két hasonló képességű versenyzője, hogy egymást fosztják meg a győzelmektől.

„Nekünk pozitívum, hogy egymástól veszik el a pontokat – magyarázta. – Ez nyilván a hasznunkra válik, de a szezon jelenlegi szakaszában nem szeretnék a pontokkal foglalkozni."

Nem a szingapúri volt az első eset, hogy a Ferrari döntéséből Vettel profitált: az év elején Leclerc-t többször is visszatartották a csapattársa elleni párharc során. A monacói pilóta azonban leszögezte, a csapaton belüli kommunikáció a megfelelő mederben zajlik. „Eleget beszélünk egymással – jelentette ki. – Persze előfordul, hogy bizonyos témát nem hozok fel, de ennek az az oka, hogy nem akarom tovább nyújtani az egyébként is hosszú értekezleteket."

Leclerc és Vettel az Orosz Nagydíj csütörtöki napján - Galéria!Forrás: credit: @Scuderia Ferrari Press Office/© Foto Colombo Images

Az idény során Vettel is jött már ki rosszul a csapat stratégiájából: az Olasz Nagydíj időmérő edzése után például nehezményezte, hogy a Q3-ban ő nem kapta meg a szélárnyékot csapattársától. A négyszeres világbajnok elmondta, mindannyian tudják, hogy a csapatérdek a legfontosabb. „Próbáljuk a lehető legjobban végezni a munkánkat. Egy kivételes csapat áll mögöttünk, és tisztában vagyunk vele, hogy az istálló érdeke az első."

A német versenyző kitért a szingapúri eseményekre is. Amikor látták, hogy a Red Bullnál kerékcseréhez készülődnek, a Ferrari őt is kihívta, hogy Hamilton elé vágjanak. „Miután megkaptam az utasítást, igyekeztem minél jobban rákapcsolni, mert láttam, hogy Max [Verstappen] szintén a bokszba tart – emlékezett vissza. – Mindez kulcsfontosságú volt, mert így tudtunk Lewis elé kerülni. Aztán az élen találtam magam, és onnantól kezdve csak próbáltam kontrollálni a tempót, és kikerülni a forgalmat."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK