Vonzó lehetőségnek tartja az F1-es időmérő futamokat az FIA elnöke

Forma-1, Antonio Giovinazzi, Valtteri Bottas, Szingapúri Nagydíj
SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 22: Valtteri Bottas driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 overtakes Antonio Giovinazzi of Italy driving the (99) Alfa Romeo Racing C38 Ferrari on track during the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 22, 2019 in Singapore. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A versenyzők hangosan tiltakozni kezdtek, de az FIA elnöke, Jean Todt szerint érdekes kezdeményezés, hogy jövőre kísérleti jelleggel időmérő futamokat rendezhetnek az F1-ben.

Kísérleti céllal bizonyos helyszíneken jövőre megváltozhat az időmérő edzés szerepe, jellege és formátuma, amennyiben a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media, az FIA és a csapatok egyhangúan támogatni kezdik az ötletet. Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője szeretné, ha csökkenne a versenyek kiszámíthatósága és nem feltétlenül a leggyorsabb autók indulnának az élről.

Brawn elismeri, hogy az időmérő jelenlegi formátuma jól működik, de úgy véli, izgalmasabbak lehetnének a nagydíjak, ha szombaton például időmérő futamot rendeznének, amelynek rajtrácsa valamilyen fordított logika szerint alakulna ki, így az élpilóták is a mezőny sűrűjéből indulnának. Lewis Hamilton lesajnálóan nyilatkozott az ötletről, Sebastian Vettel pedig baromságnak nevezte azt.

Több előzés lenne, ha felborulna a rajtsorrend? Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

A kérdés még nem dőlt el, de Jean Todt, az FIA elnöke óvatosan támogatni kezdte az indítványt. „Ez is a diskurzus része, ami arról szól, hogyan tegyük vonzóbbá a sportágat. Mindig próbálunk új ötleteket találni – magyarázta Todt. – Való igaz, hogy az új ötletek között annak lehetősége is szerepel, hogy szombaton is legyen egy futam másfajta rajtsorrenddel, ami befolyásolhatja a vasárnapi versenyt is.”

Brawnhoz hasonlóan Todt is leszögezte, hogy a kérdés még nem dőlt el, és ő is hangsúlyozta, hogy a céljuk a sportág felpezsdítése.

„Azt mondanám, ez folyamatban lévő munka, és nem született még döntés, de érdekes kezdeményezés, ami megmutathatja, milyen lehetőségeink vannak, hogy [népszerűsítsük] a motorsportokat és különösen a Forma-1-et.”

Felkavarja az állóvizet, ha lassabb autók kerülnek előre

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke még Szingapúrban azt mondta, ő személy szerint jónak tartja a jelenlegi időmérős szisztémát, Toto Wolff, a Mercedes első embere viszont óva intett a nyilvános kísérletezgetéstől, bár ő is hozzátette, hogy támogatja a fejlesztésre vonatkozó törekvéseket. A McLaren egyelőre inkább pozitívan áll a kérdéshez.

– erősítette meg Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke a Racefans kérdésére. – Úgy gondolom, nagyon messze vagyunk még a bevezetéstől és attól, ahogy ez majd megvalósul. A McLaren részéről alapvetően nyitottak vagyunk az egyeztetésre. Szerintem mindenkitől erre lenne szükség, hogy kiderüljön, kipróbálhatunk-e valamit, ami nem teszi tönkre a Forma-1 alapértékeit. Itt tartunk most.”