Társoldalunk:

Vonzó lehetőségnek tartja az F1-es időmérő futamokat az FIA elnöke

2019.09.26. 10:22

A versenyzők hangosan tiltakozni kezdtek, de az FIA elnöke, Jean Todt szerint érdekes kezdeményezés, hogy jövőre kísérleti jelleggel időmérő futamokat rendezhetnek az F1-ben.

Kísérleti céllal bizonyos helyszíneken jövőre megváltozhat az időmérő edzés szerepe, jellege és formátuma, amennyiben a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media, az FIA és a csapatok egyhangúan támogatni kezdik az ötletet. Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője szeretné, ha csökkenne a versenyek kiszámíthatósága és nem feltétlenül a leggyorsabb autók indulnának az élről.

Brawn elismeri, hogy az időmérő jelenlegi formátuma jól működik, de úgy véli, izgalmasabbak lehetnének a nagydíjak, ha szombaton például időmérő futamot rendeznének, amelynek rajtrácsa valamilyen fordított logika szerint alakulna ki, így az élpilóták is a mezőny sűrűjéből indulnának. Lewis Hamilton lesajnálóan nyilatkozott az ötletről, Sebastian Vettel pedig baromságnak nevezte azt.

Több előzés lenne, ha felborulna a rajtsorrend?Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

A kérdés még nem dőlt el, de Jean Todt, az FIA elnöke óvatosan támogatni kezdte az indítványt. „Ez is a diskurzus része, ami arról szól, hogyan tegyük vonzóbbá a sportágat. Mindig próbálunk új ötleteket találni – magyarázta Todt. – Való igaz, hogy az új ötletek között annak lehetősége is szerepel, hogy szombaton is legyen egy futam másfajta rajtsorrenddel, ami befolyásolhatja a vasárnapi versenyt is.”

Brawnhoz hasonlóan Todt is leszögezte, hogy a kérdés még nem dőlt el, és ő is hangsúlyozta, hogy a céljuk a sportág felpezsdítése.

„Azt mondanám, ez folyamatban lévő munka, és nem született még döntés, de érdekes kezdeményezés, ami megmutathatja, milyen lehetőségeink vannak, hogy [népszerűsítsük] a motorsportokat és különösen a Forma-1-et.”

Felkavarja az állóvizet, ha lassabb autók kerülnek előre

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke még Szingapúrban azt mondta, ő személy szerint jónak tartja a jelenlegi időmérős szisztémát, Toto Wolff, a Mercedes első embere viszont óva intett a nyilvános kísérletezgetéstől, bár ő is hozzátette, hogy támogatja a fejlesztésre vonatkozó törekvéseket. A McLaren egyelőre inkább pozitívan áll a kérdéshez.

Ez pillanatnyilag csak egy ötlet  

– erősítette meg Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke a Racefans kérdésére. – Úgy gondolom, nagyon messze vagyunk még a bevezetéstől és attól, ahogy ez majd megvalósul. A McLaren részéről alapvetően nyitottak vagyunk az egyeztetésre. Szerintem mindenkitől erre lenne szükség, hogy kiderüljön, kipróbálhatunk-e valamit, ami nem teszi tönkre a Forma-1 alapértékeit. Itt tartunk most.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK