Ázsiai csapat jönne az F1-be, de Todt szerint ez csupán pletyka

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Szingapúri Nagydíj
SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 20: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 on track during practice for the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 20, 2019 in Singapore. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Panthera nevű ázsiai konzorcium szeretne csatlakozni a Forma-1-hez 2021-ben. A leendő csapat székhelye kezdetben az Egyesült Királyságban lenne, de hosszútávon egy ázsiai bázisú istállót szeretnének létrehozni. Jean Todt egyelőre kételkedik.

Új csapat indulna a Forma-1 mezőnyében a 2021-es szezontól, azonban az FIA elnöke és Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője is kételkedik a projekt komolyságában. A Panthera nevű kezdeményezés mögött az SMP Racing egykori ügyvezető igazgatója, Benjamin Durand, áll, akit tőkeerős ázsiai befektetők segítenek.

Durand a Racefansnek elmondta, eleinte angliai bázist kívánnak működtetni, de hogy hosszabb távon szeretnének ázsiai központú istállóként működni. A konzorcium már meg is kezdte a tárgyalásokat a lehetséges motorszállítókkal és szponzorokkal, ez később az egyelőre Panthera Team Asia F1 név alatt futó istálló nevét is befolyásolhatja.

Titokzatos csapat jöhet Ázsiából Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Ami pedig a többi alkatrészt illeti, a cég minél önállóbban szeretne működni, de kezdetben sok elemet fognak máshonnan beszerezni.

– nyilatkozta Durand. – Később viszont jobban akarunk hasonlítani a Williams-re, mint a Haas-ra” – utalt ezzel arra, hogy az angol istálló a legtöbb alkatrészt saját magának gyártja le, míg az amerikaiak a lehető legtöbb elemet másoktól szerzik be.

Nem akarják a Haas példáját követni Forrás: Sam Bloxham / LAT Images

A csatlakozásra megfelelő alkalom lehet a 2021-es szezon, amikor az új technikai szabályok mellett a költségplafont is bevezetik a Forma-1-ben. Noha a teljes szabályzat legkorábban október végén jelenhet meg, Durand a kezdeményezésük szempontjából kedvezőnek látja az eddigi irányt.

„Amíg semmilyen őrültséggel nem állnak elő, addig úgy vélem, elég erős hátterünk van ahhoz, hogy a kezdeti időszakban fenn tudjuk tartani magunkat” – jelentette ki.

Todt kételkedik a projekt komolyságában

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Jean Todt kijelentette, az FIA nem áll kapcsolatban egyetlen jelölttel sem, a Pantheráról is csak a sajtóból értesült. „Nem foglalkozom az ilyen pletykákkal – szögezte le. –

Todt nem zárkózik el új csapatok jelentkezésétől, ugyanakkor arra célzott, hogy meglévő istállók felvásárlását reálisabb alternatívának tartja. „Minden a fennálló lehetőségektől függ, tavaly például a Racing Point felvásárolta a Force Indiát – mondta. – Meglátjuk, mi lesz, de az biztos, hogy minimum 10, maximum 12 istállót szeretnénk.”

Todt a Vietnámi Nagydíj alapkőletételén - ázsiai futamok után csapat is jöhet az F1-be Forrás: AFP/Nhac Nguyen

Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója óva intett minden potenciális jelentkezőt a kapkodástól. Szerinte előbb meg kell várni, hogy az új szabályok beválnak-e a gyakorlatban, hogy elkerüljük a 2010-es évek elejéhez hasonló eseteket, amikor három új csapat is létrejött, majd néhány éven belül csődbe ment.

„Tanulnunk kell a múltból, mert számtalanszor előfordult, hogy egy kis csapat megjelent, majd nem sokkal később el is tűnt a mezőnyből, és nem hagyott mély nyomot maga után – magyarázta a veterán szakember. – Először stabilizáljuk az új helyzetet, és majd utána megvizsgáljuk, hogy van-e lehetőség új jelentkezők számára.”