Társoldalunk:

A Ferrari megfontolta, hogy visszaadja Leclerc-nek az első helyet

2019.09.23. 09:35

A Ferrarinál teljesen biztosak benne, hogy a megfelelő stratégiai döntést hozták a Szingapúri Nagydíjon azért, hogy kettős győzelmet arassanak, arról azonban még beszélni fognak, hogy vissza kellett-e volna adniuk Charles Leclerc-nek az első helyet, mivel verseny közben egy ilyen lehetőség is felmerült.

Noha meglepetésre kettős győzelmet aratott, a Szingapúri Nagydíj után a Ferrarinak így is sok kérdéssel kellett szembenéznie a stratégiáját illetően. A vörösök akaratuk ellenére kiszúrtak a rajttól az első kerékcseréig a futamot vezető Charles Leclerc-rel, aki úgy bukta el a győzelmet Sebastian Vettellel szemben, hogy esélye sem volt csatába szállni a nála egy körrel korábban kereket cserélő csapattársával. Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke azonban kitart amellett, hogy jól döntöttek a bokszkiállásoknál, egyedül azt kell megvitatniuk csapaton belül, hogy később visszacserélhették-e volna a pozíciót versenyzőik között.

Vettelt muszáj volt kihozniuk abban a körben, amelyikben tették - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Miután Vettel kijött kereket cserélni, a következő kör végén Leclerc is azonnal a bokszba hajtott, 

a négyszeres világbajnok azonban egy kör alatt a vártnál sokkal többet dolgozott le a hátrányából, 

és megelőzte csapattársát. Binotto elismerte, ez őket is meglepte. „3,9 másodpercet nyert a korábbi kiállással, erre nem számítottunk” – nyilatkozta a csapatfőnök. Ami azt illeti, amikor kihoztuk Sebastiant, azt gondoltuk, hogy ha Charles egy körrel később jön, akkor még Sebastian előtt marad. Sebastian jól vezetett, 3,9 másodpercet ért az elévágás, ez tény." 

Leclerc természetesen füstölgött az autóban ülve, a rádióban unfairnek nevezte a lépést, és a biztonsági autós fázis alatt követelte, hogy mindent maximumra tekerhessen, hogy megtámadhassa Vettelt. A monacói pilóta a verseny után azt nyilatkozta, nem igazán értette a dolgot, mert csapaton belül nem szokás elévágni a hátul haladó autóval, Binotto azonban ragaszkodott hozzá, hogy most ezt kellett tenniük, 

mert így tudták kivédeni, hogy Verstappen megelőzze Vettelt. „Normális esetben mindig az elöl haladó autónké az előny, a mostani helyzetben viszont nem hozhattuk ki Charles-t elsőként, mert vezette a versenyt, majd forgalomba került volna – magyarázta a svájci szakember. – Mindennek tetejébe Verstappen is kész volt kijönni kerékcserére, ezt tudtuk, Seb pozícióját pedig úgy védhettük meg a legjobban, ha kihozzuk őt.  Ez volt a megfelelő idő a kiállására, efelől nincs kétség,  rögtön ezután kihozni Charles-t pedig szintén a helyes lépés volt."

Leclerc végig sportszerű maradt a leintés után, mindössze magyarázatot szeretett volna arra, hogy miért nem ő nyert - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Leclerc a futam utáni sajtótájékoztatón már maga is elismerte, hogy ha ez volt az egyetlen taktika a kettős győzelem megszerzésére, márpedig ez volt, akkor elfogadja a dolgot. „Meglepett a dolog, mert nyilván az autóban ülve nem voltam tisztában vele, de azt hiszem, ha ezt a döntést hozták, akkor az a csapat érdekében történt, és ennek kellett lennie az egyetlen módnak arra, hogy kettős győzelmet arassunk. Ha ez a helyzet, akkor teljes mértékben megértem, az autóban ülve viszont nyilván nagyon frusztráló volt. Nem vagyok teljesen boldog, a hétvége végeredménye összességében azonban nagyon pozitív. Abban reménykedtünk a hétvége előtt, hogy legalább az egyik autónkkal a dobogón végzünk, ehelyett kettős győzelmet értünk el, amire egyáltalán nem számítottunk egy ilyen pályán."

Miután a taktikával a kettős győzelem érdekében nem dönthettek másként, egyetlen opció maradt arra, hogy Leclerc nyerje a versenyt, az, ha a pályán ejtik meg a helycserét, 

ami az élmezőny tagjai közötti nagyon kis különbségek mellett igen kockázatos lett volna, de azért elgondolkoztak rajta. 

„Hogy megfontoltuk-e a helycserét? Igen, meg, de úgy gondoltuk, a helyes döntés az, ha nem hajtjuk végre – nyilatkozta Binotto. – Meg fogjuk beszélni a versenyzőkkel, hogy ez volt-e a jó döntés vagy sem, és talán eltérő véleményen leszünk. Gondoltunk rá, de nem tettük meg."

A Ferrari nem zárta, ki, hogy visszaadja Leclerc-nek az első helyet - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Leclerc a verseny után elmondta, hogy ezt a mérnökök és a csapatfőnök egymás között beszélték meg, vele ugyanis nem diskuráltak ilyesmiről, mindössze egy üzenetet kapott arra vonatkozóan, hogy egy ilyen forgatókönyv is elképzelhető. Egy ponton kaptam egy üzenetet a rádión, ami talán egy kis reményt adott arra, hogy visszacseréljük a pozíciókat, ez azonban végül nem történt meg. Amúgy nem beszéltünk erről a rádión, csak vártam a csapat döntésére, de végül nem történt semmi, ugyanakkor nem is számítottam semmire, a munkámra koncentráltam, és vártam, hogy mondjanak valamit."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK