Újabb kemény ütközet jöhet Leclerc és Hamilton között

Forma-1, Olasz Nagydíj, Leclerc, Ferrari, Hamilton, Mercedes
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 08: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF90 leads Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 on track during the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 08, 2019 in Monza, Italy. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ellenfeleik szerint még belefért a sportszerűség határaiba Charles Leclerc monzai védekezése Lewis Hamilton ellen. A két versenyző elégedett az utóbbi futamokon alkalmazott megengedőbb sportfelügyelői szemlélettel, Leclerc eldurvuló küzdelemre számít.

Monzában Charles Leclerc rendkívül keményen védte első helyét Lewis Hamiltonnal szemben. Az eset után csupán egy fekete-fehér zászlót kapott, ami az új sportfelügyelői gyakorlat szerint a fociban ismert sárga lapnak felel meg. E kapcsán ismét felvetődött, hogy a versenyzőknek mennyire szabad keményen harcolniuk a pályán.

Az utóbbi években a sportfelügyelők nagyon szigorúan kezelték a kemény versenyzést. Még az idei szezon első részében is előfordult, hogy sokan vitatták a sportfelügyelők által kiosztott szankciót. A legnagyobb port kavaró eset Sebastian Vettel kanadai büntetése volt, amikor a német versenyző pályára való visszatérését veszélyesnek ítélték meg.

Szingapúrban is megismétlődhet az olaszországi párharc Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Az irány az Osztrák Nagydíjon fordult meg látványosan, amikor Max Verstappen annak ellenére tarthatta meg futamgyőzelmét, hogy a Red Bull pilótája leterelte a pályáról Leclerc-t. A Ferrari versenyzője elmondta, hogy innentől kezdve neki is más lesz a hozzáállása. Ezt már Silverstone-ban is megmutatta, amikor Verstappent körökön keresztül maga mögött tartotta, de a monzai megmozdulása is ennek tudható be.

„Megmondtam Ausztriában, hogy a Max elleni küzdelem után meglepett a sportfelügyelők döntése, és változtattam a hozzáállásomon – mondta Leclerc Szingapúrban. – Talán Lewis is így tesz. Talán büntetésre számított, és most ő is másként kezeli majd a dolgot, mert látja, hogy keményen is versenyezhetünk. Nem tudom, a következő néhány versenyen majd kiderül.”

Hamilton a felvetés hallatán Szingapúr kapcsán csak annyit mondott: „Ha! Nos, ez egy utcai pálya, úgyhogy majd meglátjuk” – utalt arra, hogy kevesebb hely van csatázni.

A Szingapúri Nagydíj előtt tartott sajtótájékoztatón más pilóták is kifejtették véleményüket mind a Monzában történtekről, mind az új irányról. Lando Norris, a McLaren versenyzője szerint nem történt semmi különös Leclerc és Hamilton között. A brit pilóta örül az irányváltásnak, és úgy véli, nem kell minden összeérést büntetni.

„Nem láttam mindent Lewis és Charles csatájából, de szerintem rendben volt – jelentette ki. – Az utóbbi években sokkal kevesebb versenyzést láthattunk a Forma-1-ben, mint más sorozatokban, idén viszont javult a helyzet. Amikor van rá lehetőség, engedjenek minket csatázni, és ha a két autó összeér, még nem dől össze a világ. Persze egy kirívó sportszerűtlenséget meg kell büntetni.”

Leclerc indulhat az élről Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A Renault versenyzője, Daniel Ricciardo szerint Leclerc védekezése még éppen szabályos volt. Hozzátette, hogy amíg valaki nincs az ő helyzetükben, addig nem tudja megítélni, hogy a pilótáknak mennyire nehéz dolguk van.

„Egy kicsit összeértek az autók, de még éppen belefért – vélekedett az ausztrál pilóta. – Amíg a pályán eléggé tiszteljük egymást, addig ez rendben van. Nagyon nehéz ezt jól csinálni, ha valaki nem ült még a helyünkön, nem is tudja elképzelni, mennyire. Kívülről minden sokkal egyszerűbbnek tűnik.”