Grosjean szeretné, ha gyermekei F1-es pilótaként látnák őt

Forma-1, Olasz Nagydíj, szombat, Grosjean, Haas
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 07: Romain Grosjean of France and Haas F1 arrives at the circuit and signs autographs for fans before final practice for the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 07, 2019 in Monza, Italy. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Romain Grosjean sokáig nem volt biztos benne, hogy a Forma-1-ben szeretne maradni, végül a hatéves fiával való beszélgetés győzte meg a szerződéshosszabbításról.

A Szingapúri Nagydíj előtt a Haas bejelentette, hogy a következő szezon során is igényt tartanak Romain Grosjean szolgálataira. Günther Steiner csapatfőnök viccelődve csak annyit mondott, hogy “egy reggelen felkeltek, és így döntöttek”, de a francia pilóta is elmondta, hogy az ő részéről is szükség volt elhatározásra a folytatáshoz.

Grosjean szerint rengeteget gondolkodott a jövőjével kapcsolatban, mert nem volt meggyőződve arról, hogy a száguldó cirkuszban akar maradni, vagy esetleg átigazoljon a német túraautó-bajnokságba (DTM). A francia versenyző végül az idősebb gyermekével való beszélgetés hatására döntött a szerződéshosszabbítás mellett.

Grosjean szeretné, ha a gyermekei F1-es pilótaként látnák őt Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A 33 esztendős pilóta megtartása meglepetést okozott, hiszen hosszú ideje nem képes kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Ráadásul, ő sem volt biztos benne, hogy a Forma-1-ben akar-e szerepelni, mivel a Haasszal még a dobogós helyek elérésére sincs reális esélye. Sacha nevű fia azonban segített neki lezárni a kérdést.

„Akkor változott meg a gondolkodásom, amikor a hatéves fiammal beszélgettem az autóban. Mondta, hogy szeretne élőben látni engem egy nagydíjon – válaszolta a Racefans kérdésére Grosjean, akinek két gyermeke van. – Rájöttem, hogy látniuk kell az apjukat a Forma-1-ben. Ez az apróság elég volt ahhoz, hogy maradjak.”

Jövőre is a Haas pilótája marad Forrás: Sam Bloxham / LAT Images

A francia pilóta hozzátette, elsősorban azért merült fel benne a váltás gondolata, mert úgy érzi, a Forma-1-ben már nagyon kis eséllyel küzdhet a bajnoki címért, míg máshol erre nagyobb sansza lehet. Elsősorban a DTM-et tekintette lehetséges opciónak.

– tette fel magának a kérdést. – A DTM-et nagyon megszerettem, amikor 2006-ban az egyik betétsorozatában, a Forma-3-ban szerepeltem. Egy remek bajnokság, ahol az autók is jól néznek ki. És ezt persze lehet a Formula E-vel párhuzamosan is csinálni.”

Grosjean végül csupán második-, illetve harmadik számú lehetőségként tekintett a DTM-re és a Formula E-re, az elsődleges szándéka a Haasszal való szerződéshosszabbítás volt.

A csapat inkább az autóban látja a problémát

Grosjean főnöke, Günther Steiner is beszélt a Haas döntéséről. Elmondta, egyelőre inkább az autóban van a hiba, mintsem a versenyzőikben, aki hosszú ideje szolgálja a csapatot.

A folytonosság sokat ér a Haasnak, miközben az autó rejtelmeit próbálják kifürkészni Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„Magunkba néztünk, és úgy láttuk, nem a pilótákban kell keresnünk a hibát, hanem sokkal inkább a kocsiban – emlékezett vissza. – Emiatt úgy döntöttünk, hogy az autóra koncentrálunk, minden másban pedig az állandóságra törekszünk. Ezért hosszabbítottunk még egy évet.”

Steiner tisztában van vele, hogy pilótája nem teljesít kiegyensúlyozottan, de reméli, hogy ez a következő évre már más lesz a helyzet.

„Tudjuk, hogy szélsőségesen ingadozó a formája, de reméljük, ez idővel megváltozik, és jövőre jobb szezonunk lesz” – tette hozzá.