Társoldalunk:

Ricciardo: Vettel már Szingapúrban visszatérhet

2019.09.20. 09:35

A 2014-ben Sebastian Vettelt csapattársaként legyőző Daniel Ricciardo úgy véli, hogy a négyszeres világbajnokból nem veszett ki a tehetség, mindössze egy jó versenyhétvége kell neki ahhoz, hogy maga mögött hagyja a nehéz időszakot, ez pedig akár már most, Szingapúrban bekövetkezhet.

Egyre többen vonnak párhuzamot Sebastian Vettel 2014-es szezonja és a mostani idény között. Ennek oka a csapattárs, akkor ugyanis Daniel Ricciardo volt az a feltörekvő fiatal, aki egyetlen szezonnal a háta mögött megérkezett a Red Bullba Vettel mellé, majd legyőzte a négyszeres világbajnokot, a Ferrarinál ehhez pedig most Charles Leclerc áll egyre közelebb. Ricciardo a Szingapúri Nagydíj előtt védelmébe vette korábbi csapattársát, mondván elég lesz neki egyetetlen jól összerakott versenyhétvége ahhoz, hogy visszatérjen a régi énjéhez.

Ricciardo nem írná le VetteltForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Vettel legutóbb tavaly augusztusban nyert versenyt, azóta ráadásul Kimi Räikkönen és Charles Leclerc is győzött egyszer, illetve kétszer a Ferrarival. Hasonló volt a helyzet 2014-ben, abban a szezonban a német pilóta ugyanis egyszer sem állhatott fel a dobogó tetejére, míg Ricciardónak ez háromszor is megadatott.

Az azóta a Renault-hoz szerződött ausztrál pilóta ezzel együtt figyelmeztet, hogy Vettel abból a helyzetből is talpra tudott állni, szerinte nem lesz ez másként most sem.

„Helyenként hasonló a helyzete azzal, amilyen 2014-ben volt. Ha jól emlékszem, 2015-ben már a második versenyen visszatért, nyerni tudott Malajziában. Egyértelműen megvan a képessége, hogy visszajöjjön, mindössze egy versenybe fog telni” – nyiltakozta Ricciardo az FIA sajtótájékoztatóján, majd Bernie Ecclestone elméletével egybencsengően megnevezte, hogy szerinte mikor indulhatott el a lejtőn a Ferrari világbajnoka.Szerintem ez az egész valaminek a hatása, valószínűleg Kanadában kezdődött a visszás döntéssel. Nem mintha helyette akarnék beszélni, de kívülről így tűnik. Az lehetett volna az első győzelme idén, ha ott másképp alakulnak a dolgok, az az utána levő versenyeket is megváltoztathatta volna. Sosem lehet tudni."

Akár már most, Szingapúrban megfordíthatja a dolgok menetét?Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Noha a Ferrarinak papíron nem kedvez a szingapúri pálya, Ricciardo úgy érzi, hogy az itt mindig jól teljesítő Vettel már a mostani hétvégén maga javára billentheti a mérleg nyelvét és megmutathatja, hogy nem szabad őt leírni. „A múltban mindig erős volt itt Szingapúrban, úgyhogy ez lehet az a hétvége, ahol megfordítja a dolgok menetét. Mindössze egy futamra van ettől” – nyilatkozta az ausztrál.

Ricciardo rávilágított arra is, hogy Vettelnek nehezebb a dolga amiatt, mert egy topcsapatnál versenyez. „Nyilván sok mindennel meg kell birkózni ebben a sportban, különösen, ha az ember az élmezőnyben van. Többé nem csak a tehetségről szól minden, hanem a nyomás kezeléséről, a mentális felkészültségről, arról, hogy az embernek milyen a magánélete és a többi. A tehetséget viszont nem lehet elveszíteni, úgyhogy ha azt kérdezik, hogy még mindig tud-e nagyon gyorsan vezetni, a válasz az, hogy természetesen. Szerintem csak arra a hétvégére vár, amikor mindent össze tud rakni és visszatérhet. Jó esély van rá, hogy ez most fog megtörténni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK