Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton és Romain Grosjean szerint is figyelemreméltó és példaértékű az, amit a Williamstól az év végén távozó Robert Kubica véghezvitt azzal, hogy visszaküzdötte magát a Forma-1-be. A lengyel pilóta szerint jövőre is versenyezni fog.

Robert Kubica minden bizonnyal utolsó hónapjait tölti Forma-1-es pilótaként, a mezőnybe az idén visszatérő lengyel ugyanis saját döntésre az év végén távozik a Williams istállótól. A pályafutása ezzel együtt vélhetően azonban nem ér véget, legalábbis saját elmondása szerint meg lenne lepve, ha nem versenyezne sehol 2020-ban. A Szingapúri Nagydíj sajtótájékoztatóján Lewis Hamilton és Romain Grosjean is szép szavakkal köszönt el Kubicától, aki élete legnagyobb sikerének nevezte, hogy súlyos 2011-es balesete után vissza tudott térni.

Kubica nagy valószínűséggel búcsút int az F1-nek Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

A most 34 éves lengyel 2006-ban, a BMW-Sauber színeiben mutatkozott be a Forma-1-ben, első és egyetlen győzelmét a 2008-as Kanadai Nagydíjon szerezte. A BMW 2009-es kiszállása után csatlakozott a Renault-hoz, majd a közben Lotusra átkeresztelt csapatnál kezdte volna meg a 2011-es szezont is, de jött a ralibaleset, ami majdnem a jobb karjába került.

Ezután sokan lemondtak arról is, hogy valaha újra versenyautóba ülhet, nemhogy Forma-1-esbe, ő azonban rácáfolt a kétkedőkre, amit korábbi sikereinél is többre tart.

„Őszintén mondom, hogy ha nem nézzük az eredményeket, amelyek a motorsportban nyilván elég sokat számítanak, akkor az utóbbi hét-nyolc évre vagyok a legbüszkébb – nyilatkozta az Autosportnak. – Így egyben, nem tudnék egy momentumot kiemelni.

Kubicának jövőre minden bizonnyal nem jut hely a Forma-1-ben, idei teljesítménye alapján pedig aligha fognak érte kapkodni a csapatok a jövőben, más kategóriákban azonban még találhat ülést magának. „Meg lennék lepve, ha jövőre nem versenyznék valahol és csak szimulátoros munkát végeznék" – válaszolta arra a kérdésre, hogy el tudja-e képzelni magát valamelyik F1-es csapat fejlesztőpilótájaként.

Hamilton és Grosjean nagyra tartják Kubicát Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Lewis Hamilton mindazonáltal még reméli, hogy jövőre is a mezőny tagja lesz a vele egykorú Kubica. Az ötszörös világbajnok szépen beszélt egykori gokartos ellenfeléről, akit nagyon nagy tehetségnek tart. „Talán az ittlévők közül én ismerem Robertet a legrégebb óta, egyszerre kezdtünk el gokartozni 1998-ban. Számomra ő az egyik legtehetségesebb pilóta, aki ellen valaha versenyeztem – jelentette ki Hamilton. – Már akkor látszott a tehetsége.

Szerintem nagyszerű, hogy újra itt van, nyilván nem ugyanolyan, mint amikor versenyképes autóban ült, de szerintem remekül teljesített az idén. A legjobbakra van szükségünk és arra, hogy ők a lehető legjobb autóban üljenek, úgyhogy remélem, hogy maradni fog. Megértem a helyzetét, nem tudom, hogy mi a döntésének az oka, de remélem, hogy lesz helye jövőre."

Nem sokkal a balesete előtt már tesztelte a 2011-es Lotust, versenyezni azonban sosem versenyezhetett már vele Forrás: AFP/Javier Soriano

Romain Grosjean sem mulasztott el szólni pár szót Kubicáról, akivel kis híján csapattársak lettek 2010-ben, végül azonban az orosz Vitalij Petrov kapta meg az ülést, ami eredetileg Grosjeané lett volna a Renault-nál.

– kezdte Grosjean. – Azt hiszem először 2009-ben, Abu-dzabiban beszélgettem vele. Úgy volt, hogy csapattársak leszünk 2010-ben, már nagyon-nagyon vártam, de ez végül nem történt meg. Utána nyilván követtem a pályafutását a Lotus tartalékjaként, amikor megtörtént a balesete, majd utána, ahogy visszatért. Nemcsak a motorsportban, hanem általánosságban, az életben is példa az emberek előtt, nagyon meggyőző, ahogy visszaküzdötte magát a legmagasabb szintre."