Társoldalunk:

Hamiltont lebeszélték a szingapúri futásról

2019.09.20. 08:47

A brit pilóta szerint a versenyzők nem sokat tehetnek a szmog ártalmai ellen, ellenfelei nem aggódnak a szingapúri légszennyezettség miatt.

A szomszédos Indonéziában kialakult erdőtüzek miatt szmog alakult ki Szingapúr légterében, és ez várhatóan a városállam nagydíja alatt sem oszlik el. A helyiek és az F1 menedzsmentje biztos abban, hogy a rendezvényt meg lehet tartani, de folyamatosan tájékoztatják a lakosságot, és javasolják szabványos légszűrő maszkok viselését is.

Az F1-es csapatok tagjait és a pilótákat csütörtökön látszólag nem befolyásolta a helyzet, mindenki ugyanúgy tette a dolgát Szingapúrban, ahogy más helyszíneken is, és az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján a versenyzők nem aggódtak a kellemetlen környezeti hatás miatt.

„Én vagyok itt a legrégebb óta, úgyhogy szólni fogok, ha beteg leszek vagy nem érzem jól magam” – mondta Lando Norris, a McLaren pilótája. Daniel Ricciardo, a Renault versenyzője annyival rendezte az ügyet, hogy „egyelőre oké, nincs mit hozzáfűznöm”, a világbajnoki címre hajtó Lewis Hamilton azonban foglalkozik a témával.

Hamilton inkább a rollert választotta - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„Mindannyiunknál készenlétben állnak az orvosok. Ez nem merült még fel problémaként, de én tisztában vagyok a helyzettel. Nem tudom, hogy a többi versenyzőnél mi a helyzet, de az ember kifújja az orrát a verseny után, és egyébként is sok kosz és korom jön ki belőle. Sok szénszálat is belélegzünk. A tiszta levegő természetesen lényeges” – mondta a Mercedes pilótája.

Nekem azt mondták, hogy ne menjek ki futni, mert nem tesz jót

– folytatta. – Azt viszont nem tudom, hogy a versenyen ez miként fog befolyásolni minket, de meg fogjuk ezt beszélni a csapatommal. Nem sokat tehetünk, nem tudunk semmit betenni a sisakjainkba, úgyhogy ez van, gondolom” – összegzett.

Nem mindenkit riasztott azonban el a futástól a rossz levegő, többek között George Russell és Charles Leclerc is nyakába vette a várost

személyi edzője társaságában egy kis tréninghez.

A turisták maszkot viseltek - GalériaForrás: AFP/Mladen Antonov

Az F1-es időjárás-jelentésekre szakosodott Rodolfo Alves a Twitter-csatornáján arról írt, hogy a szmog várhatóan nem oszlik el a hétvége során, ezért a légszennyezettség és a mérsékelt látótávolság hatásaival is számolni kell.

A hétvége egyébként nagyrészt száraz időjárást hoz majd,  

Alves modellje szerint vasárnap délután és koraeste van esély némi esőre, de a futamot valószínűleg száraz körülmények között tartják majd meg. A 2008 óta megrendezett Szingapúri Nagydíj 2017 kivételével mindig száraz pályán zajlott, akkor rögtön egy rajtbaleset pecsételte meg Sebastian Vettel világbajnoki reményeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK