Társoldalunk:

A Mercedes képtelen volt versenyre kelni a Red Bull-lal Verstappenért

2019.09.18. 11:55

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem bánta meg, hogy nem happolták el még Forma-1-es debütálása előtt Max Verstappent a Red Bull orra elől, mert az akkori körülményeik nem is tették lehetővé, hogy versenyre keljenek a bikások ajánlatával.

Max Verstappen szeptember végén lesz 22 éves, ami még mindig nagyon fiatal életkornak számít a Forma-1-ben, ennek ellenére a holland pilóta jövőre már a hatodik szezonját fogja kezdeni a száguldó cirkuszban. A jövő legnagyobb sztárjának tartott versenyzőt már F1-es karrierje előtt szárnyai alá vette a Red Bull, és egy ideig még biztosan nem is engedi ki onnan, jelen állás szerint 2021 előtt ugyanis Verstappen nem fog másik csapatnál versenyezni.

Édesapja, Jos Verstappen a Ziggo Sport műsorában elmondta, hogy nincs kizárva fia csapatváltása 2021-re, az elsődleges cél ugyanis, hogy versenyképes autót biztosítsanak neki, olyat, amelyikkel eséllyel szállhat harcba a világbajnoki címért. Amennyiben 2015-ös bemutatkozása nem a Toro Rosso, hanem a Mercedes színeiben történik, könnyen lehet, hogy a fiatal holland már világbajnok lenne, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke azonban ezzel együtt nem bánta meg, hogy nem csapott le rá a Red Bull előtt.

Verstappen éppen, hogy betöltötte a 17-et, mielőtt élete első F1-es szabadedzésén részt vettForrás: Getty Images/2014 Getty Images/Peter Fox

Verstappen csak pár napja töltötte be a 17-et, amikor a 2014-es Japán Nagydíj első szabadedzésén először vezethetett Forma-1-es autót éles körülmények között. Rá pár hónapra, a 2015-ös Ausztrál Nagydíjon bemutatkozott a királykategóriában. Wolff már a Hungaroringen is beszélt arról, hogy a Mercedes – lévén nincs fiókcsapata – nehéz helyzetben van a fiatal tehetségekkel, egy vb-címre esélyes autóban ugyanis nincs lehetőség évekig tanulni és hibázni, ahogyan Verstappen megtehette ezt az utóbbi években. „Először is hadd mondjam el, hogy a fiú a múltból mára kivételes fiatal férfi lett. A Red Bullnál Max megkapta az időt a fejlődésre. A Toro Rossónál, majd a Red Bullnál is belefért, hogy hibákat kövessen el, mint például a tavalyi Azerbajdzsáni Nagydíjon Daniel Ricciardóval. A legtöbb toppilóta megtapasztalja ezt a fejlődési görbét, a tavalyi és az idei szezon közötti ugrása azonban lenyűgöző volt, még ha néhány első szárnyat meg is rongált közben" – nyilatkozta a csapatfőnök a RacingNews365-nek.

Verstappen és Wolff a 2014-es Abu-dzabi NagydíjonForrás: Getty Images/2014 Getty Images/Mark Thompson

Már csak a fentebb említettek miatt sem tudott volna ülést adni Wolff a fiatal Verstappennek, van azonban egy ennél nyomósabb érv is, az, hogy 2014-ben a Mercedes egyszerűen nem a fiatal tehetségek felépítésével foglalkozott, hanem azzal, hogy lépéselőnyét kihasználva elkezdje halmozni a világbajnoki címeket. Wolff ezért nem is bánta meg, hogy nem happolta el a hollandot a Red Bull elől, mivel egyszerűen nem tudtak versenyre kelni a bikások ajánlatával. „Nem, minden okkal történik. A Red Bull megadta neki az időt. Akkoriban nekünk sem létesítményeink, sem struktúránk nem volt a juniorok számára. Természetesen mindannyian az új Maxot akarjuk, és elmondhatom, néhány már a juniorprogramunkban van. Az első és egyetlen Max Verstappen azonban túl korán érkezett az F1-be nekünk, nem álltunk még rá készen. A fókuszban a versenyek és bajnoki címek megnyerése volt, olyan dolgok, amelyek még nagyon újak voltak nekünk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK