A Mercedes képtelen volt versenyre kelni a Red Bull-lal Verstappenért

Forma-1, Max Verstappen, Toto Wolff, Toro Rosso, 2014, Abu-dzabi Nagydíj
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 22: Max Verstappen of the Netherlands and Scuderia Toro Rosso speaks with Mercedes GP Executive Director Toto Wolff as he arrives in the paddock before final practice ahead of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at Yas Marina Circuit on November 22, 2014 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem bánta meg, hogy nem happolták el még Forma-1-es debütálása előtt Max Verstappent a Red Bull orra elől, mert az akkori körülményeik nem is tették lehetővé, hogy versenyre keljenek a bikások ajánlatával.

Max Verstappen szeptember végén lesz 22 éves, ami még mindig nagyon fiatal életkornak számít a Forma-1-ben, ennek ellenére a holland pilóta jövőre már a hatodik szezonját fogja kezdeni a száguldó cirkuszban. A jövő legnagyobb sztárjának tartott versenyzőt már F1-es karrierje előtt szárnyai alá vette a Red Bull, és egy ideig még biztosan nem is engedi ki onnan, jelen állás szerint 2021 előtt ugyanis Verstappen nem fog másik csapatnál versenyezni.

Édesapja, Jos Verstappen a Ziggo Sport műsorában elmondta, hogy nincs kizárva fia csapatváltása 2021-re, az elsődleges cél ugyanis, hogy versenyképes autót biztosítsanak neki, olyat, amelyikkel eséllyel szállhat harcba a világbajnoki címért. Amennyiben 2015-ös bemutatkozása nem a Toro Rosso, hanem a Mercedes színeiben történik, könnyen lehet, hogy a fiatal holland már világbajnok lenne, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke azonban ezzel együtt nem bánta meg, hogy nem csapott le rá a Red Bull előtt.

Verstappen éppen, hogy betöltötte a 17-et, mielőtt élete első F1-es szabadedzésén részt vett Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Peter Fox

Verstappen csak pár napja töltötte be a 17-et, amikor a 2014-es Japán Nagydíj első szabadedzésén először vezethetett Forma-1-es autót éles körülmények között. Rá pár hónapra, a 2015-ös Ausztrál Nagydíjon bemutatkozott a királykategóriában. Wolff már a Hungaroringen is beszélt arról, hogy a Mercedes – lévén nincs fiókcsapata – nehéz helyzetben van a fiatal tehetségekkel, egy vb-címre esélyes autóban ugyanis nincs lehetőség évekig tanulni és hibázni, ahogyan Verstappen megtehette ezt az utóbbi években. „Először is hadd mondjam el, hogy a fiú a múltból mára kivételes fiatal férfi lett. A Red Bullnál Max megkapta az időt a fejlődésre.

A legtöbb toppilóta megtapasztalja ezt a fejlődési görbét, a tavalyi és az idei szezon közötti ugrása azonban lenyűgöző volt, még ha néhány első szárnyat meg is rongált közben" – nyilatkozta a csapatfőnök a RacingNews365-nek.

Verstappen és Wolff a 2014-es Abu-dzabi Nagydíjon Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Mark Thompson

Már csak a fentebb említettek miatt sem tudott volna ülést adni Wolff a fiatal Verstappennek, van azonban egy ennél nyomósabb érv is, az, hogy

2014-ben a Mercedes egyszerűen nem a fiatal tehetségek felépítésével foglalkozott, hanem azzal, hogy lépéselőnyét kihasználva elkezdje halmozni a világbajnoki címeket.

Wolff ezért nem is bánta meg, hogy nem happolta el a hollandot a Red Bull elől, mivel egyszerűen nem tudtak versenyre kelni a bikások ajánlatával. „Nem, minden okkal történik. A Red Bull megadta neki az időt. Akkoriban nekünk sem létesítményeink, sem struktúránk nem volt a juniorok számára. Természetesen mindannyian az új Maxot akarjuk, és elmondhatom, néhány már a juniorprogramunkban van.

A fókuszban a versenyek és bajnoki címek megnyerése volt, olyan dolgok, amelyek még nagyon újak voltak nekünk.”