Társoldalunk:

Megfigyelők segíthetnék elkerülni a monzai Vettel-Stroll balesetet

2019.09.17. 19:06

Pierre Gasly egy amerikai eljárás meghonosításával kerülné el, hogy a pilóták egymást nem látva, veszélyesen mozogjanak az F1-es pályákon.

Megpördült, majd a pályára visszatérés közben Lance Strollt is bajba sodorta Sebastian Vettel a szeptember elején rendezett Olasz Nagydíjon. A német pilóta azt állította, nem látta a versenytempóban érkező Racing Point-pilótát, ezért hajtott elé a pályára merőlegesen. Később Stroll szinte ugyanezt megtette Pierre Gasly-val is, aki a bukótérbe menekülve haladt tovább.

Gasly az eset után azt mondta, látta, hogy ellenfele áll a pályán, ezért eldöntötte, hogy megkerüli az autóját, majd Stroll hirtelen megmozdult, pont arra, amerre ő is menni akart, így nem volt más választása, mint a kavicságyba száguldani. Később úgy vélte, a pilótafülke kialakítása és a HANS fejvédő miatt manapság nem lehet oldalra látni az F1-es autókban.

Vettel rosszkor volt rossz helyenForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Sajnos az ő helyzetében nem láthatott semmit – összegzett a francia pilóta. – Talán a mérnökök mondhatnák ebben a helyzetben, hogy maradjon a helyén. Az ember nyilván a saját versenyét futja, a lehető leggyorsabban megy, de sokkal rosszabbul is járhatott volna. Szerencsére semmi baj nem lett ebből” – tette hozzá.

Oválpályás versenyeken az IndyCarban és a NASCAR-ban is alkalmaznak ún. „spottereket”, akik szabad szemmel figyelik az eseményeket, és rádión tájékoztatják a pilótákat, hogy mi folyik körülöttük.

Gasly szerint „pontosan” ilyesmi kellene a Forma-1-be is, de elismerte, még az ő fejében sem állt össze, hogy ezt miként kellene bevezetni. „Ez biztosan nem lenne ideális és a lehető legbiztonságosabb” – mondta.

Az alsó a monzai eset

Michael Masi, az F1 versenyigazgatója is úgy vélte, hogy a rádió túloldalán ülő mérnökök segíthettek volna többet is a pilótáknak, de a versenyzőket is óvatosságra intette. „A csapatoknak egy kicsit mindenbe bele kell folyniuk – mondta. – Igazából, amikor kétségek merülnek fel, a [pilóták] is lehetnének óvatosabbak, de minden olyan gyorsan történt.”

Nem telt el rengeteg idő az események között. Szó szerint az volt, hogy egy-két-há’, és gyűrűzött is tovább” 

– utalt arra, hogy Vettel kicsúszott, aztán megforgatta Strollt, majd a kanadai is gondot okozott Gasly-nak. Az akcióért a német versenyző súlyos időbüntetést és büntetőpontokat is kapott, ezért az eltiltás veszélye fenyegeti a következő három futamon, míg Stroll hasonló kihágásért enyhébb ítéletben részesült, részben azért, mert kevésbé akadályozta a Toro Rosso pilótáját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK