Bottas fittyet hány a statisztikákra és nem adja fel a küzdelmet

Forma-1, Magyar Nagydíj, péntek, Bottas, Mercedes
BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 02: Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP looks on in the garage during practice for the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 02, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Noha Valtteri Bottasnak már több mint két futamgyőzelemnyi hátránya van az idei egyéni pontversenyben, kijelentette, az utolsó pillanatig küzdeni fog a világbajnoki címért.  

Jelentős, 63 pontos lemaradása ellenére sem mondott le az idei F1-es világbajnokság megnyeréséről Valtteri Bottas. A finn pilóta ugyan az első négy futamból kettőt is megnyert, de azóta nem állt a dobogó tetején, így jócskán lemaradt a tabellán csapattársa, Lewis Hamilton mögött.

Bottas így is őrzi az egyéni pontverseny 2. helyét, de a mezőny többi tagjához hasonlóan az ő esetében is szinte lehetetlennek tűnik, hogy utolérje az ötszörös világbajnokot. Bottas azonban kijelentette, addig reménykedik, ameddig van matematikai esélye.

Nem Bottas a világbajnokság esélyese Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Noha a nyári szünet óta a Mercedesek nem tudtak nyerni, Hamilton még így is tudta növelni előnyét, mivel Monzában sikerült megfutnia a verseny leggyorsabb körét. A különbség így már 63 pontra duzzadt, ekkora hátrányból pedig még soha nem jöttek vissza a Forma-1 történetében.

Bottasban nem lankad a küzdőszellem, de ő is tisztában van azzal, hogy Hamilton jelenlegi teljesítménye mellett nem valószínű, hogy az idén le lehet őt győzni.

„Soha nem szabad feladni, amíg statisztikailag van remény – szögezte le. – Persze, a realitás talaján maradva, Lewis formáját és stabilitását elnézve ez szinte elképzelhetetlen. A Forma-1-ben azonban bármi előfordulhat, néha elképesztő dolgok is történnek.”

Hamilton 14 futam alatt mindössze négyszer kapott ki Bottastól, akkor sem volt lényeges különbség Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Bottas az Olasz Nagydíjon először végzett csapattársa előtt a júliusban megrendezett Osztrák Nagydíj óta. A szezon első 14 versenye során emellett csak a két futamgyőzelme alkalmával tudta maga mögött tartani Hamiltont. A finn versenyző azonban nem foglalkozik a statisztikákkal, csupán a saját és a csapat teljesítményére koncentrál.

„Csak arra fókuszálok, hogy a legjobbat hozzam ki magamból – mondta. – Csapatként pedig arra törekszünk, hogy folyamatosan fejlődjünk. Aztán év végén meglátjuk, mi lesz, de feladni semmiképp sem fogom.”