Társoldalunk:

Hosszabbított a címvédővel a Williams

2019.09.13. 13:39

A 2020-as szezon után is folytatódik a Mercedes és a Williams kapcsolata a Forma-1-ben, a felek ugyanis meghosszabbították hat éve tartó együttműködésüket.

Meghosszabbította egymással motorpartneri szerződését a Mercedes és a Williams, így a grove-i istálló a jövőben is a csillagos márka erőforrásait fogja használni a Forma-1-ben. A mezőny jelenelgi leggyengébb csapata a hibrid éra kezdetét jelentő 2014-es szezonra váltott Renault-ról Mercedesre, abban az évben 8 dobogós helyezést szerzett és a konstruktőri tabella harmadik helyén zárt, utóbbit 2015-ben is megismételte, ezután azonban fokozatosan elkezdett visszaesni a mezőnyben, az utóbbi két évben pedig az a csúfság esett meg az egykor szebb napokat látott istállóval, hogy az utolsó lett a táblázaton. A szerződéshosszabbítástól azt remélik, hogy a Mercedesszel közösen térhetnek vissza a sikerek útjára.

A Williams autóinak hátuljában legalább 2025 végéig Mercedes motor dolgozikForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

A Williams a Racing Point mellett a Mercedes másik ügyfele a jelenlegi mezőnyben, noha a grove-iak nem függnek annyira a motorpartnerüktől, a Racing Pointtal ellentétben ugyanis házon belül gyártják a váltójukat.

Ez a jövőben, az új szerződéssel is így marad, amely 2021-ben lép hatályba és 2025 végéig szól, a jelenlegi kontraktus ugyanis 2020 végéig érvényes.

Ez az elköteleződés azt is mutatja, hogy mindkét fél hisz az irányban, amelybe a 2021 utáni Forma-1 tart. „Nagyszerű volt a kapcsolatunk a Mercedes-Benzzel az elmúlt hat évben az eredetileg hétéves megállapodásunk során, most pedig örömmel jelentjük be, hogy további öt évig folytatjuk a közös munkát 2021 után" – olvashatók a bejelentésről szóló a közleményben Claire Williams helyettes csapatfőnök szavai.

Ezt a jó kapcsolatot mi sem támasztja alá jobban, mint a tény, hogy Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke korábban részvényese és igazgatója is volt a Williamsnek, többek között Valtteri Bottas 2017-es csapatváltásához is ez a jó viszony kellett.

Toto Wolff személye is szerepet játszik a Williamsszel való jó kapcsolatbanForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„A Williams a Forma-1 egyik ikonikus márkája, a Mercedesnél büszkén tekintjük őket a motorsport-családunk tagjának. Az utóbbi években kemény időszakot éltek meg, ez azonban csak arra szolgált, hogy megmutassa, mennyire erősek, miközben visszaküzdik magukat oda, ahová a rajtrácson tartoznak – mondta Wolff. – Biztos vagyok benne, hogy a független csapatok kilátásai fényesek a 2021-től életbe lépő pénzügyi szabályozások alatt, mi pedig örülünk, hogy folytathatjuk az együttműködést a Williamsszel a sportág új korszakában is."

Andy Cowell, a Mercedes motorfőnöke kiemelet, hogy az eddigi közös munka is gyümölcsöző volt a Williamsszel, 2021 után erre építhetnek. „A Williams példaértékű partner volt, mióta csak a 2014-es szezon előtt megkezdtük a közös munkát. Azokban az években számos fénypontot is megéltünk, erős emberi és technikai kapcsolatokat építettünk ki a Grove-ban található csapattal, már várom, hogy ezekre építhessünk a következő években."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK