Egy pilóta már biztosan nem lesz a Mercedes versenyzője 2021-ben

Forma-1, Esteban Ocon, Mercedes-AMG Petronas, Kanadai Nagydíj
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 07: Esteban Ocon of France and Mercedes GP looks on in the garage during practice for the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 07, 2019 in Montreal, Canada. Charles Coates/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Esteban Ocon neve az idén felmerült már a Mercedes egyik 2020-as versenyzői ülésével kapcsolatban, és Toto Wolff elárulta, a francia pilóta 2021-ben sem ülhet Ezüstnyílba.

A Belga Nagydíj előtt a Mercedes bejelentette, hogy meghosszabbították Valtteri Bottas szerződését, és a Renault is nyilvánosságra hozta, hogy Esteban Ocon versenyzőként visszatér az istállójukba. Ocon neve korábban felmerült Bottas ülésével kapcsolatban is, de a Toto Wolff vezetésével működő istálló végül a finn pilótának szavazott bizalmat.

Ocon az idei szezont a kispadon, a Mercedes tartalékpilótájaként töltötte, mivel nem maradt neki versenyzői ülés a mezőnyben. Tavaly a Renault és a McLaren is gondolkodott a francia tehetség szerződtetésén, de ez meghiúsult, mert a Mercedes nem akarta protezsáltját teljesen elengedni, és nyitva hagyták a lehetőséget, hogy a későbbiek során visszahívják Ocont.

Ocon még a Mercedes színeiben dolgozik Forrás: AFP/2019 Getty Images/Charles Coates

Az Olasz Nagydíjon Wolff megerősítette, hogy változott a helyzet, és nincs olyan záradék Ocon új szerződésében, ami lehetővé tenné, hogy 2021-ben visszatérjen a Mercedeshez. Ez azt jelenti, hogy Ocon nem lesz játékban, amikor Lewis Hamilton és Bottas is tárgyalni kezd a szerződésük esetleges meghosszabbításáról.

– árulta el Wolff a Racefans kérdésére. Ocon a múlt hétvégén, Monzában még Mercedes uniformisban volt jelen, és hallgatta a csapat rádióforgalmazását is, de már a Renault szerelőivel is barátkozott néhány vicc erejéig. Wolff egyelőre nem döntötte el, hogy mikor zárják ki a francia pilótát a csapat működéséből.

Jövőre már a Renault versenyzője lesz Forrás: Getty Images/2016 Anadolu Agency

„Esteban és én egy héttel ezelőtt beszélgettünk arról, hogy meddig kellene fenntartani a különböző szerepköreit – mondta Wolff. – Én azt mondtam, hogy minél tovább marad, annál több információt visz magával, ő pedig azt, hogy nyilvánvalóan mindent el fog vinni. Úgyhogy, ez egy átmeneti időszak” – vélte.

Ocon korábban a Renault jogelődje, a Genii tehetségkutatójának tagja volt, majd, amikor a Genii által működtetett Lotus csődbe ment, a Mercedes karolta fel, és juttatta be őt az F1-be.

„Ő a szimulátorpilótánk és ez fontos feladatkör, ami segíti a fejlesztéseinket, de lépésről lépésre Esteban kiszorul majd a megbeszélésekről, amelyek a jövőt érintik, és befolyásolják a következő évi autót vagy érzékenynek tartjuk mérnöki és innovációs szempontból. A szezon során azonban velünk van, és nagyon értékes munkát végez, amire szükségünk van a bajnoki győzelem érdekében.”