Legközelebb eltiltják Vettelt egy ilyen veszélyes manőverért

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Olasz Nagydíj
Sebastian Vettel of Scuderia Ferrari Mission Winnow in the paddock during the Formula One Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 7, 2019 in Monza, Italy. (Photo by Emmanuele Ciancaglini/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferrari versenyzőjének elővigyázatosnak kell lennie a következő három versenyen, mert ha összeszed még 3 büntetőpontot, eltiltják. Ez egyetlen nagyon veszélyes manőverrel összegyűlhet.

Még senkit sem tiltották el F1-es versenyről az ebben az évtizedben bevezetett büntetőpontos szabály miatt, de Danyiil Kvjat és Romain Grosjean már játszott a tűzzel a korábbi években és majdnem kigyűlt nekik 12 strigula egy év alatt.

Monzai veszélyes manőverével most Sebastian Vettel körül kezd fogyni a levegő, ugyanis a kiszabható maximummal, 3 fekete ponttal szankcionálták (a tíz másodperces stop&gón túl), amiért a megpördülése után veszélyesen folytatta a vezetést és nekiment Lance Strollnak.

Így 9 büntetőpontnál tart az aktuális tizenkét hónapos periódusban,

és ebből egy sem évül el a következő három verseny alatt, tehát nagyon oda kell figyelnie Szingapúrban, Oroszországban és Japánban a pályán.

Sebastian Vettel nincs jó formában Forrás: NurPhoto via Getty Images/Emmanuele Ciancaglini/NurPhoto/Emmanuele Ciancaglini

Legközelebb október közepén fog 2 büntetőpont eltűnni a jogosítványából. A többieknek nem nagyon kell aggódniuk a saját helyzetük miatt, a szabálytalansági listán Vettel mögött Stroll áll 7 ponttal.

Michael Masi versenyigazgató kifejtette, Strollt miért szankcionálták másképp, aki az ütközés után szintén veszélyesen állt menetirányba és leterelte a kavicságyba Pierre Gaslyt. "A különbség az volt, hogy Sebastian veszélyesen tért vissza, aztán ütközést okozott, míg Lance csupán veszélyesen tért vissza" – magyarázta.

A Racing Point pilótájára bokszutcán áthajtásos (tehát nem megállásos) büntetést szabtak ki, továbbá 2 büntetőpontot. Masi szerint az sem mentség, hogy a magas fejtámasztól nem láttak ki oldalra.

– üzente.