Vágólapra másolva!
Pénzbüntetést kapott a McLaren, amiért Carlos Sainz autóját veszélyesen engedték vissza a pályára az Olasz Nagydíjon. A szerelők nem rögzítették megfelelően az egyik kereket, így a spanyol versenyzőnek fel kellett adnia a futamot.

Balszerencsésen alakult Carlos Sainz és a McLaren számára a monzai verseny. A spanyol pilóta a 6. helyen haladt, amikor a 27. körben kiállt a bokszba. A gumicsere során a jobb első kereket rosszul rögzítették, és így engedték ki az autót a pályára, ami nagy veszélyt jelent a többi versenyzőre és a sportbírókra is, ezért az FIA szigorúan kezeli az ilyen hibákat.

Enyhítő körülményként figyelembe vették, hogy Sainz azonnal félreállt az autóval, amint észrevette a bajt, egy ilyen eset nem maradhat büntetés nélkül, ezért a McLaren 5.000 eurót kénytelen fizetni.

Sainz a verseny elején még a Renault-k mögött haladt Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

Sainz “katasztrófának” titulálta a történteket a verseny után, a spanyol pilóta szerint több tényező is közrejátszott abban, hogy végül a Belga Nagydíjhoz hasonlóan a monzai futamot is pont nélkül zárja.

– mondta. – Aztán újból piros lett. Ekkor ismét megemelték a kocsit, hogy rögzítsék a kereket. Ezek után úgy gondoltam, minden rendben van – magyarázta az esetet, de nem hibáztatta a szerelőket.”

„Az ilyen esetek időről időre megtörténnek – folytatta. – Mindannyian emberek vagyunk, mindannyian követünk el hibákat. Az is lehet, hogy valami eltört. Mindenesetre tanulnunk kell a történtekből.”

Sainz kiesése és Lando Norris 10. helye révén a McLaren mindössze egy pontot szerzett az előző két versenyen,

így a Renault jelentősen faragott a hátrányából a konstruktőri világbajnokság 4. helyéért zajló csatában. A spanyol versenyző szerint azonban nem kell most bánkódni az elvesztegetett pontok miatt, mert korábban ennél többet nyertek jó döntésekkel, például a stratégiáknak köszönhetően.

„A taktika és a bokszkiállások terén is jók voltunk ebben az idényben – jelentette ki. – Lehet, hogy most vesztettünk 8 pontot, de korábban sokkal többet nyertünk ezeknek köszönhetően. Ki kell elemeznünk, hogy mit csinálhattunk volna jobban, de nem érdemes sokáig szomorkodni.”