Társoldalunk:

Vettel: A Ferrari eltért a tervtől

2019.09.07. 19:08

A Ferrari versenyzői borították az előzetes tervet a szélárnyékkal, ennek nem örül Vettel. Leclerc zűrösnek érezte a helyzetet, de nem akart kitolni csapattársával.

A Ferrari egyik versenyzőjének kapóra jött a kavarodás az Olasz Nagydíj időmérőjének végén, a másikat viszont (a többi pilótához hasonlóan) megfosztotta attól, hogy javítson az eredményén. A Q3 utolsó másfél percében az egész mezőny a pályán tötyörgött és próbálta elkerülni, hogy a mozdony legyen a vonatban, mivel a szélárnyék hiánya komoly hátrány Monzában, de a nagy helyezkedés közben szinte mindenki kifutott az időből és nem ért fel a rajtvonalra.

Charles Leclerc profitált a történelmi blamából, hiszen ezt megelőzően ő állt a rangsor élén a Mercedeseket megelőzve, Sebastian Vettel azonban maradt a 4. helyen. A csapattársától 150 ezredmásodperccel kikapó német érthető módon nem volt boldog, és kifogásolta Leclerc manővereit is.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Miguel Medina

Az első próbálkozásnál én maradtam egyedül [szélárnyék nélkül], a másodiknál nem nekem kellett volna elöl lennem – jelentette ki. Leclerc csak a Parabolica előtti egyenesben, az utolsó kanyar előtt ment el mellette, de a szélárnyéka így annyit ért, mint halottnak a csók, ugyanis lepörögtek a másodpercek, mire a Ferrarik a rajt-cél vonalat átszelték.

"Próbáltam kijönni a bolyból, de egy McLaren és egy Renault elállta az utat – mondta Vettel a kör elejéről, amikor még menthette volna a helyzetet. Amikor arról kérdezték, meglepte-e Leclerc előzése, igennel felelt. "Amiért ilyen későn tette, igen. Nem volt értelme. Végig neki kellett volna előrébb haladnia."

 "Jobban kell kommunikálnunk csapaton belül – tette hozzá. – Nem lehetek elégedett, nem ezt akartuk." 

Nem hajtottuk végre, amit elterveztünk.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

A Belgiumban az első győzelmét arató, Monzában pedig újabb pole pozíciót szerző Leclerc sajnálja, ami csapattársával történt. "Az 1-es és 2-es kanyar előtt óriási volt a forgalom, a McLaren és a Renault pedig szinte megálltak a pálya közepén, így nem tudtunk hova menni – magyarázta, hogy miért nem álltak fel hamarabb a tervezett alakzatba. A felfordulás miatt Seb megelőzött, hiszen akkor már tudtuk, hogy nagyon kevés időnk van felérni."

"Utána mögötte autóztam, egészen az utolsó egyenesig. Ekkor szóltak, hogy megelőzhetem, úgyhogy elmentem mellette. Nem hiszem, hogy tehettem volna ennél többet."

Nyilván Seb is esélyes volt a pole pozícióra, de egyikünket sem akartuk beáldozni a másik sikerének érdekében.

Az autóra ugyanakkor nem volt panasza Vettelnek. "Elégedett vagyok vele, nagyon jól ment az időmérőn" – mondta, és a leggyorsabb körével is elégedett volt annak tekintetében, hogy nem kapott szélárnyékot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK