Társoldalunk:

Méltatlan volt az F1-hez az időmérő végi paródia

2019.09.07. 17:44

A sportfelügyelők kivizsgálták a monzai időmérő végi helyezkedési játszmát, aminek következtében minden résztvevő pilóta keresztbe tett egymásnak. Toto Wolff szerint ez méltatlan volt a Forma-1-hez, Lance Stroll komédiának nevezte, Lewis Hamilton veszélyesnek látta.

Korábban sosem látott jelenetekhez vezetett az, hogy a monzai időmérő legvégén minden állva maradt versenyző megpróbált az értékes szélárnyékhoz hozzájutni. Ez Monzában különösen sokat, több tizedmásodpercet számít, nem véletlen, hogy a Q3 végén mindegyik pilóta megpróbálta elkerülni, hogy első legyen a sorban, hiszen aki erre a sorsra jut, jelentős hátrányba kerül.

A versenyirányítás előzetesen figyelmeztetést adott ki, hogy senki se próbáljon meg szándékosan túl lassan menni, az utolsó perc mégis arról szólt, hogy a kilenc autó összetömörült (Kimi Räikkönen számára korábban véget ért a Q3 baleset miatt), majd amikor szorítani kezdett az idő, előzgetni kezdték egymást. A nagy taktikázás közepette csak Carlos Sainz ért fel időben a rajtvonalhoz, a többiek lemaradtak az utolsó kísérlet lehetőségéről a javításra. 

"Őrület volt, ahogy mindenki lassított és helyezkedett – nyilatkozta Lewis Hamilton. A kivezető körön ez mindannyiunkra veszélyes volt. Főnöke, Toto Wolff inkább a történtek kínos voltára helyezte a hangsúlyt. "Mindenki idiótának tűnt – jelentette ki a Sky Sportsnak. – Ez nem volt méltó a Forma-1-hez."

A Red Bull pilótája, Alexander Albon hasonlóan vélekedett. "Biztos kicsit hülyén nézett ki a képernyőn. Az autóban ülve az volt."

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Korábban, például idén is előfordult már, hogy valaki nem ért fel időben a rajtvonalhoz egy kör megkezdésére a kvalifikáción, de ilyen tömeges blamát még nem láttunk. Az FIA vizsgálatot indított az ügyben,  és Nico Hülkenberget is beidézték, amiért látszólag ok nélkül levágta az első sikánt a bokszból kijövet. 

Ő ezzel indította el a lavinát, mivel nem akart a mozdony lenni a vonatban. "Hülkenberg játszadozott, levágta a sikánt, és próbált maga elé helyezni, de nem kaptam be a csalit" – nyilatkozta az őt követő Lance Stroll, aki "komédiának" nevezte az eseményeket. Hülkenberg azzal védekezett, hogy túlságosan a tükörbe merült, ezért hibázott, és hozzátette, a szélárnyék Monzában fél másodpercet is érhet egy körben.

Az ominózus sikánlevágás azonban csak a kezdet volt, a kör első felében mindenki lassított, nehogy szélárnyék nélkül maradva a boly élére kerüljön, ám a mezőny kifutott az időből.

Hülkenberget végül nem szankcionálták a levágás miatt, egy megrovást ellenben kapott, Sainz-cal és Stroll-lal egyetemben, mert hármójukat találta vétkesnek az FIA a torlódásban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK