A Mercedes már átérzi a Red Bull pár évvel ezelőtti helyzetét

Forma-1, Belga Nagydíj, Vettel, Leclerc, Ferrari, Hamilton, Mercedes
SPA, BELGIUM - SEPTEMBER 01: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF90 leads Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF90 and Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 at the start during the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on September 01, 2019 in Spa, Belgium. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Belga Nagydíj hétvégéje alatt a Ferrari végig gyorsabb volt a Mercedesnél. A különbség elsősorban a motorerőben keresendő: az olasz istálló autói sokkal gyorsabbak voltak az egyenesekben, mint Lewis Hamilton és Valtteri Bottas. Ennek fényében Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elégedett a kettős dobogóval.

Spában a Ferrari magára talált, Charles Leclerc, valamint Sebastian Vettel az egész hétvégén a mezőny előtt járt. A Mercedes számára aggasztó lehet riválisa fölénye a motorerő tekintetében. Az, hogy végül a 2. és a 3. helyen értek célba, csak a Ferrarik kevésbé hatékony gumikezelésének és Vettel stratégiájának köszönhető. Ezzel Toto Wolff is pontosan tisztában van.

„A verseny előtt aláírtam volna ezt az eredményt, mivel tudtuk, hogy az egyenesekben hátrányban vagyunk a Ferrarikhoz képest – nyilatkozta a verseny után az Autosportnak. – Az első kanyarban például Sebastian nagyon lesodródott a pályáról, de még így is vissza tudott előzni minket.”

Hamilton (balra) hiába kukucskált, csak akkor tudta megelőzni Vettelt (középen), amikor már a német pilóta abroncsai elkoptak Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Wolff hozzátette, most már tudja, hogy mit érezhettek a Red Bullnál a 2014-es és 2015-ös szezon során. Az osztrák csapat a hibridkorszak elején hasonló problémákkal nézett szembe, akkoriban éppen a Mercedes-motorral nem tudta felvenni a versenyt az általuk használt Renault-erőforrás.

Wolff szerint Monzában is hasonló lesz a kép, ugyanis ekkora hátrányt nem lehet egy hét alatt ledolgozni. Ugyanakkor bíznak benne, hogy vasárnap közelebb tudnak kerülni a Ferrarikhoz.

Korábban a Red Bullnak esélye sem volt megelőzni a Mercedeseket az egyenesekben Forrás: AFP/2016 Getty Images/Clive Mason

„Nem hiszem, hogy öt nap alatt találunk 15 km/h-t, de nem szeretnék panaszkodni, igyekszünk a lehető legjobban felkészülni – mondta. – Monza a Ferrarinak kedvező helyszín, de mindent meg fogunk tenni.

Lewis Hamilton osztja főnöke véleményét, szerinte az Olasz Nagydíjon megint nehéz dolguk lesz.

„A Ferrari lesz az esélyes – jelentette ki a verseny utáni sajtótájékoztatón az ötszörös világbajnok. – Ezen a hétvégén körönként több mint egy másodperccel voltak gyorsabbak. Ezzel Valtteri és én nem tudunk mit kezdeni, ahhoz pedig túl kevés kanyar van, hogy ott visszahozzuk a különbséget.”

Hamilton hozzátette, az abroncsok terén ők vannak előnyben, ezért vasárnap ismét egy szoros versenyre számít. „Sokkal jobb a gumikopásunk, a verseny pedig hosszú – jelentette ki. – Remélhetőleg egy újabb szoros versenyünk lesz, a mostani hétvégéhez hasonlóan.”