Vágólapra másolva!
Meghalt Anthoine Hubert, a Forma-2-es BWT Arden csapat 22 éves versenyzője. A francia pilóta a Forma-1 belgiumi betétfutamán szenvedett végzetes balesetet.

Sokkolta a motorsport világát, ami a Forma-2 belgiumi főversenyének második körében történt. A szériában a GP3 tavalyi bajnokaként az idén bemutatkozó Anthoine Hubert autója a gumifalnak csapódott az Eau Rouge utáni Raidillon kanyarban, majd onnan a pályára visszapattanva telibe találta őt a bukótérben teljes sebességgel érkező Juan Manuel Correa. Hubert életét már nem tudták megmenteni, a francia versenyző 22 éves korában elhunyt.

Anthoine Hubert 22 éves volt Forrás: NurPhoto via Getty Images

A baleset súlyosságát mutatja, hogy a rendező azonnal elvette a képet, többet pedig nem is mutatta, hogy mi történik a két versenyzővel, ahogyan ismétlést sem láthattunk az esetről. Valamivel később a Twitterre felkerült egy nézői videó, amiből világossá vált, hogy mi történt. Giuliano Alesi az Eau Rouge-zsal gyakorlatilag egybefonódó Raidillon kanyarban elveszítette az uralmat, az autója felett megpördült, Hubert pedig már nem tudta elkerülni, nekicsapódott a gumifalnak, majd miután onnan visszapattant a bukótérbe, az érkező Correa oldalról telibe találta. A versenyt azonnal félbeszakították piros zászlóval, pár perccel később pedig végleg törölték.

Az F+1 blog helyszínen tartózkodó szerzője, Mészáros Sándor tudósítása alapján sejteni lehetett, hogy komoly a baj, a mentőhelikopter jóval az eset után sem szállt még fel.

Más jelek is voltak, a Renault, amely pilótaprogramjában Hubert szerepelt, törölte a sajtóértekezleteit, és F1-es mérnökök szerint az esetet látva fel kellett készülni a lehető legrosszabb végkifejletre is. Lewis Hamilton éppen a sajtónak nyilatkozott, amikor a baleset történt, a kivetítőn látta az egészet, a reakciója mindent elárult, gyakorlatilag szóhoz sem jutott, annyit mormolt el, reméli, jól vannak a srácok, borzasztó a baleset, majd a nyilatkozatát be sem fejezve továbbállt.

Hubert autójának roncsa Forrás: AFP/Remko De Waal

Idegörlő, majd két órás várakozás következett, amely alatt megtelt az F2-es paddock, ide költözött le az F1-es sajtó is, mindenki hírekre vár. Akik látták Bruno Michelt, a betétfutamok kereskedelmi igazgatóját, azok szerint borzalmas dolgokról árulkodott az arca. Sajnos igazuk lett.

Hubert halálát a Nemzetközi Automobil Szövetség közleményben erősítette meg, leírták, hogy a baleset után mindkét pilótát a pálya orvosi központjába szállították, Hubert életét azonban már nem tudták megmenteni az orvosok, a francia versenyző helyi idő szerint 18:35-kor hunyt el.

Juan Manuel Correa állapota stabil, a Liège-i kórházba szállították, további információkat később közölnek róla, míg Giuliano Alesi nem sérült meg, kiengedték a pálya orvosi központjából.

A Motorsport Week Correa csapatfőnökétől úgy tudja, hogy a 20 esztendős pilóta súlyos lábsérülést szenvedett, ami annak tükrében nem lenne csoda, hogy a baleset után a lábfeje kilátszott a megrongálódott kasztniból. Az FIA vizsgálatot folytat a baleset körülményeiről.