Társoldalunk:

Verstappen nem aggódik a motorja miatt, Albon már a futamra készült

2019.08.30. 18:37

Nem nyomasztja a Red Bull pilótapárosát, hogy az eredmények terén visszaestek a Belga Nagydíj második szabadedzésén. Max Verstappen szerint a motorja nem jelent kockázatot a versenyen, a Ferrarit viszont erősebbnek tartja ezen a hétvégén.

A várakozásoknak megfelelően a Belga Nagydíj pénteki szabadedzései alapján a Red Bull egyelőre csak a harmadik erő a mezőnyben, mivel a nagyobb motorteljesítménnyel rendelkező Ferrarik és Mercedesek gyorsabbnak tűnnek. A nyári szünet előtt a Red Bull remek formát mutatott, Spában viszont körönként 1 másodperces hátrányban vannak. 

Hozzá kell tenni, hogy a délutáni tréningen Max Verstappen elrontotta a lágy keverékeken futott gyorskörét (és a mezőnyben egyedüliként közepesekkel érte el a legjobb eredményét), míg Alexander Albon a motorcsere utáni rajtbüntetése miatt minden bizonnyal nem az egykörös tempóra koncentrál.

Verstappent nem aggasztja a motor dadogása - GalériaForrás: AFP/John Thys

„Nem volt rossz az autó, a második szektorban kifejezetten gyorsnak éreztem – kezdte értékelését a holland pilóta a Sky Sportsnak. – A nap folyamán egyszer sem mentünk maximális motorerővel. Holnap, a másik motorral biztosan jobb lesz. Nem hiszem, hogy a Ferrarit meg tudjuk verni, de közel lehetünk hozzájuk” – tette hozzá.

Verstappen szinte egész délután motorproblémákkal küzdött, a csapatrádión is rendszeresen panaszkodott. A gyakorlás után kifejtette, hogy nem megbízhatósági gondok léptek fel, hanem az adott erőforrást egyszerűen már sokat használta. Ez azt jelenti, hogy a Red Bull edzésmotort épített be péntekre az autójába, szombaton viszont másik egységet kap majd. Amennyiben egy korábban bevetett példányt vesznek elő, ezt büntetlenül megtehetik. 

Tudtuk, hogy bizonyos problémák elő fognak jönni. A szezon során csak kevés motort vehetünk igénybe, és néhányon érződik az idő múlása.”   

Csapattársa, Alexander Albon a biztató 4. hely után ezúttal a 10. pozícióban végzett, de büntetése miatt vélhetően inkább a versenyszimulációra koncentrált. Ennek megfelelően nem is volt csalódott a második szabadedzés után.

Albon ma kezdett ismerkedni az új autójával - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

„Ma simán ment minden, ami jó jel – nyilatkozta a brit csatornának. – Természetesen teljesen más, mint a Toro Rosso, még hozzá kell szoknom. Jó lenne még egy némi tapadást találni, hogy tudjak egy picit agresszívebben vezetni, de összességében elégedett vagyok.”

 

Miután Albon átvette a hétvége előtt lefokozott Pierre Gasly autóját, megörökölte az elődje által használt motoralkatrészeket is.

A Red Bull úgy döntött, beszerelik az autójába a továbbfejlesztett Honda-motort, így több elemből is túllépte a megengedett határt, emiatt vasárnap a rajtrács végéről indul. Igyekeztek minél inkább a versenyre beállítani az autót.

„Szombaton is minél jobb eredmény elérésére törekszem, de természetesen most nem az van fókuszban. Vasárnapra szeretnénk megtalálni a lehető legjobb beállításokat – magyarázta a thai pilóta, aki reagált arra a felvetésre is, hogy a büntetés miatt sokkal kisebb nyomással fog versenyezni. – Így van, de azért szeretnék minél jobb eredményt elérni vasárnap.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK