Társoldalunk:

Hamilton debütálása óta nem volt ilyenre példa, de Albon nem aggódik

2019.08.28. 11:52

Alex Albon mindössze 12 Forma-1-es futammal a háta mögött mutatkozhat be egy topcsapatnál, ennél hamarabb csak Lewis Hamiltonnak sikerült ezt elérnie. A thai-angol versenyzőt azonban nem most először dobják a mély vízbe, így nem aggódik emiatt.

Már túlvan az üléspróbán és a szimulátoros felkészülésen, így nincs más hátra Alex Albonnak, mint hogy a Belga Nagydíjon élesben is bemutatkozzon a Red Bullban. A thai-angol pilóta a Toro Rossótól került át az anyaistállóhoz, miután a bikások lefokozták az alulteljesítő Pierre Gaslyt.

Ilyen kevés F1-es futammal a háta mögött még Max Verstappen sem kapott lehetőséget olyan autóban, amely potenciálisan futamgyőzelemre is képes, legutóbb Lewis Hamilton volt az, akinek karrierje ilyen korai szakaszában megadatott ez 2007-ben a McLarennel. Albon ennek ellenére nem aggódik, mivel pályafutásához már mondhatni hozzátartozik, hogy időről időre mélyvízbe dobják.

Albon készen áll a bemutatkozásraForrás: Red Bull

Mivel továbbra is teszttilalom van érvényben az F1-ben, Albonnak a Belga Nagydíj pénteki első szabadedzésén lesz először alkalma vezetni a Red Bull RB15-öst, ez azonban természetesen nem azt jelenti, hogy a szimulátorban ne körözött volna már vele. Ettől még nem lesz könnyű jól teljesítenie egy számára ismeretlen autóval, ő azonban nem aggódik, hiszen már a száguldó cirkuszba is úgy került be, hogy a téli teszteken vezetett életében először Forma-1-es autót. „Annyit készültünk a szimulátorban, amennyit csak tudtunk, most a procedúrákat vesszük végig a csapattal és arra fókuszálunk, hogy mindenkit megismerjek” – nyilatkozta a csapat előzetesében.Nagy ugrás ez, de korábban is volt ilyenben részem, és meg tudtam ragadni a lehetőséget, úgyhogy nem aggódom emiatt. Készen állok, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam az év második felében."

A 23 esztendős versenyző tisztában van vele, hogy kivételes helyzetbe került, hiszen mindössze 12 Forma-1-es futamma a háta mögött léptették elő. Még Max Verstappen is több mint egy szezon húzott le a Toro Rossóban, mielőtt a Red Bull beültette Danyiil Kvjat helyére,

arra, hogy valaki Albonnál hamarabb győzelemre képes autóba ülhessen, egészen 2007-ig kell visszamennünk az időben,

amikor a McLaren bedobta a mély vízbe a GP2-es bajnok Lewis Hamiltont, aki az akkori szabályoknak köszönhetően rengeteget tesztelhetett bemutatkozása előtt.

Hamilton volt az utolsó, aki ennyire kevés tapasztalattal került egy topcsapatbaForrás: Getty Images/2007 Getty Images/Mark Thompson

„Nem sok pilóta kapja meg az esélyt, hogy a karrierje ilyen korai szakaszában győzelemre képes autót vezethessen, úgyhogy nagyszerű lehetőség a Red Bullnál versenyezni – mondta Albon. – Nagy lépést és különbséget jelent a csapatváltás, a gyár pedig sokkal közelebb van az otthonomhoz. Tudjuk, hogy mire képes az autó, láttuk, hogy Max mit ért el vele az idén."

Albon azért óvatos is, igyekezett kicsit elébe menni az elvárásoknak és felhívni rá a figyelmet, hogy a Belga Nagydíj jórészt még a tanulásról és az akklimatizálódásról fog szólni.Már látni akarom, milyen az autó ahhoz képest, amihez hozzászoktam, ugyanakkor tudom, hogy ez lesz az első versenyhétvégém benne, még mindig tanulok és fejlődök versenyzőként, egyértelműen van még bennem. Tudom, hogy az egyik legnagyobb különbség, ami a váltással jár, a több figyelem lesz, ami körülveszi a csapatot, de két lábbal állok a földön. Csak a spái feladatomra koncentrálok, sokat fogok csak fülelni és megfigyelni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK