Társoldalunk:

Kvjat nem rágódik azon, hogy miért nem ő ülhetett a Red Bullba

2019.08.26. 12:44

A Toro Rossónál versenyző Danyiil Kvjatnak bizonyára nem lehett könnyű, hogy Pierre Gasly lefokozásával nem őt, hanem újonc csapattársát léptette elő a Red Bull Max Verstappen mellé, ő azonban elfogadja a döntést, valamint meg is indokolta, hogy szerinte miért így határoztak a bikások.

A hétvégi Belga Nagydíjon mutatkozik be Alex Albon a Red Bull színeiben. Az újonc pilóta mindössze 12 Forma-1-es futammal a háta mögött kapta meg a lehetőséget, hogy győzelemre képes autóban bizonyítson, mindezt úgy, hogy a Toro Rossónál az a Danyiil Kvjat volt a csapattársa, aki jóval rutinosabb nála, ráadásul több pontot is szerzett az eddigi 12 versenyen, kézenfekvőnek tűnhetett tehát, hogy ő legyen Max Verstappen csapattársa a hátralevő futamokra. Kvjat a számára kedvezőtlen döntésről elmondta, hogy megérti azt, valamint továbbra is csak magára koncentrál.

Ezt a csatát Albon nyerteForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

A nyári szünet elején robbant a bomba, hogy a Red Bull megelégelte Pierre Gasly szenvedését és lefokozta a franciát, aki visszakerült a Toro Rossóhoz az őt váltó Alex Albon helyére. Dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója ezután elmondta, azért nem a rutinosabb Kvjat mellett döntöttek, mert Albont egyszerűen jobbnak tartják.Szerintem Albon jobb. Tudjuk, hogy milyen gyors Kvjat, mondhatjuk, hogy összetettebb versenyző lett, ugyanakkor minden tényezőt figyelembe véve Alex mellett döntöttünk. A szerződése kilenc futamra szól, a szezon után eldöntjük, hogy ki lesz Max csapattársa 2020-ban."

Akárcsak Gasly és Albon, Kvjat is a bejelentés napján értesült a fejleményekről, saját elmondása szerint pedig megbékélt a döntéssel. „Én is mindent aznap tudtam meg, Dr. Marko felhívott telefonon – nyilatkozta az orosz Championatnak. – Fontos, hogy az ilyen döntéseket tisztelettel fogadjuk.Szerintem csak meg szeretnék nézni, hogy Albon miként teljesít egy győzelemre képes autóban egy olyan csapattárs mellett, mint Verstappen. Én már voltam a Red Bull versenyzője, szerintem ez is szerepet játszott a döntésben. Eddig csak ez a rövid beszélgetés zajlott ebben a témában."

Kvjatot a 2016-os szezon elején fokozta le a Red Bull a Toro RossóbaForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mark Thompson

Kvjat nem gondolja, hogy a Red Bull azért nem őt választotta, mert ne lenne elégedett az idei szezonjával, valamint elárulta, hogy a jövője még nyitott, 2020-ra nincs tehát eldöntve, hogy a Toro Rossónál folytatja, vagy esetleg újra visszaülhet a Red Bullba, amennyiben Albon nem válik be. Azt is leszögezte, hogy nem készült arra, hogy a bikások vele fogják helyettesíteni Gaslyt. „Nem számítottam semmire, a saját feladatomra koncentrálok. A Red Bull és én is elégedett vagyok az eddigi szezonommal, ugyanabban a szellemben folytatjuk, mint eddig, nem foglalkozom olyan döntésekkel, amelyeket nem nekem kell meghoznom” – mondta a Sport-Expressnek.Az eredményeimmel minden rendben, viszont még nem világos, hogy mi lesz 2019 után. Szerintem várnunk kell még két-három hetet, utána tisztább lesz a kép."

Az orosz elismerően szólt eddigi csapattársáról is, mondván Albonon már a szezon elején látszott, hogy helye van a Forma-1-ben. „Alex rögtön gyors volt, sok más versenyzőnek idő kell, amíg felveszi a ritmust, neki azonban nem kellett – nyilatkozta Kvjat a Sportboxnak. – Még mindig rengeteget fejlődhet, az azonban, hogy a benne rejlő potenciált miként használja ki, csak rajta múlik."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK