Vágólapra másolva!
Egyelőre nem történt hivatalos bejelentés, az Auto Bild azonban úgy tudja, hogy a jelenleg a Mercedes tartalékpilótájaként tevékenykedő Esteban Ocon nem lesz jövőre Lewis Hamilton csapattársa, helyette a Renault-nál fog versenyezni, ami Valtteri Bottas maradását jelentené a címvédő istállónál.

Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan elkezdenek dőlni a dominók, azaz felgyorsulnak az események a Forma-1 2019-es pilótakeringőjében. Ami az élcsapatokat illeti, a Mercedesnél a legérdekesebb a helyzet, a Ferrari ugyanis vélhetően jelenlegi párosával folytatja jövőre, míg a Red Bull valószínűleg csak a szezon után dönt arról, hogy ki lesz Max Verstappen csapattársa 2020-ban. A címvédőnél ugyanakkor az egyik hely sorsa még nem dőlt el, Toto Wolff a Hungaroringen egyértelművé tette, hogy Valtteri Bottas és Esteban Ocon van versenyben a Lewis Hamilton melletti ülésért. Az Auto Bild értesülései szerint utóbbi azonban másfelé kacsintgat.

Ocon már nem sokáig lesz a Mercedes tagja? Forrás: AFP/Lluis Gene

Az idei szezont a Mercedes tartalékpilótájaként töltő Oconról Toto Wolff csapatfőnök a Magyar Nagydíj alatt is elmondta, hogy mindenképpen helyet kell találni neki a száguldó cirkuszban jövőre, ahogyan azt is elismerte, hogy más csapatok is érdeklődnek a 22 éves francia iránt. Az egyik ilyen csapat a Renault lehet, amelynek Ocon korábban tartalékpilótája is volt, és amelynél Nico Hülkenberg szerződése az év végén lejár.

Az Auto Bild értesülései szerint a franciák készek szerződtetni a Mercedes juniorját, két éves kontraktust ajánlanak neki Daniel Ricciardo mellett.

Amennyiben megtörténik az átigazolás, az azt is jelenti, hogy Ocon kikerül a Mercedes szárnyai alól, Wolff pedig nyilvánvalóan nem hagyná ezt, ha jövőre a franciát szeretné Lewis Hamilton csapattársának.

Bottas megmenekült? Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Miután az osztrák üzletember a Hungaroringen világossá tette, hogy Bottas és Ocon között dől el a Mercedes szabad ülésének sorsa,

Ocon Renault-hoz szerződése azt jelentené, hogy a finn megtarthatja a helyét, és a Mercedes jövőre is a Hamilton-Bottas párossal indul csatába.

Amennyiben ez a forgatókönyv valósul meg, úgy a tapasztalat és az állandóság nyer a fiatalság ellenében. Az Auto Bildnek nyilatkozó 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve szerint ennek egyik oka az lehet, hogy Wolff nem szeretne egy újabb belháborút a csapatban, mint Hamilton és Nico Rosberg ideje alatt, és inkább az ebből a szempontból problémamentes, mégis elég gyors Bottast választja.

Mi lesz Hülkenberggel?

Amennyiben Ocon a Renault-hoz megy, az idei év végén lejáró szerződésű német pilóta ülés nélkül marad, ám könnyen lehet, hogy a Forma-1-nek ettől még nem kell hátat fordítania. Hülkenberg jelenleg 168 futamot tudhat a háta mögött a királykategóriában, amivel a mezőny legtapasztaltabb versenyzői közé sorolható, Günther Steinernek pedig pont ilyenre van szüksége. A Haas csapatfőnöke egyelőre nem árulta el, hogy változatlan felálással vágnak-e neki a 2020-as szezonnak, sokak szerint azonban Romain Grosjeant az év végén elküldi az amerikai istálló.

Hülkenberg válthatja Grosjeant a Haasnál? Forrás: NurPhoto via Getty Images/Jose Breton/NurPhoto/Nurphoto

„[Amennyiben új pilótát szerződtetünk], egy évnél hosszabb időre kell érkeznie, valamint nem szeretnénk kiképzőistállóként működni” – nyilatkozta Steiner arra utalva, hogy tapasztalt pilótát igazolnának, amennyiben jelenelgi pilótáik közül valamelyikre nem tartanak igényt.

A helyzet az, mint minden évben, valahol el kell dőlnie egy dominónak, amitől az összes többi a helyére kerül." Könnyen lehet, hogy az a bizonyos dominó Esteban Ocon személyében hamarosan el fog dőlni.