Ricciardo többet várt a Renault-tól

Forma-1, Magyar Nagydíj, vasárnap
BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 04: Daniel Ricciardo of Australia and Renault Sport F1 on the drivers parade before the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 04, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem spórolt a Renault, amikor tavaly leigazolta a Red Bulltól Daniel Ricciardót, az ausztrálnak eddig azonban nem sok sikerélménye volt a franciák színeiben, nem is tagadta, hogy ennél többet várt a szezon első felében.

Nagy várakozásokkal kezdték a szezont, féltáv után kicsivel ezektől azonban jócskán elmaradnak. A Renault F1-es csapata nem lehet túl büszke arra, amit az idén az eddigi 12 verseny alatt letett az asztalra, a franciák kedvéért a Red Bullt elhagyó Daniel Ricciardo is többet várt az általa eddig szerzett 22 pontnál, a szezon második felére nézve pedig mindenképpen nagyobb előrelépést remél annak érdekében, hogy a csapat tartani tudja az eredeti célkitűzéseit.

Ricciardo nem akarta nyilvánosan kritizálni a csapatát, de azért világossá tette, hogy nem teljesen elégedett Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

A 2019-es idény előtt a francia gyártó a konstruktőri negyedik helyének megszilárdításában és legalább egy, önerőből elért dobogós helyezésben reménykedett. Ezektől egyelőre messze van,

a hatodik helyen áll a pontversenyben, a negyedik pozíciót elfoglaló McLaren pilótái pedig több, mint kétszer annyi pontot szereztek, mint Ricciardo és Nico Hülkenberg.

Előbbi újonc a Renault-nál, a bikásoknál pedig hozzá lehetett szokva, hogy ha a győzelmekért nem is mindig, azért a dobogóért sokszor harcban volt. „Nem akarom azt mondani, hogy az eddigiek megegyeztek a várakozásaimmal, mert nyilvánvalóan többet reméltem, viszont tudtam azt is, hogy ez nem fog egyik pillanatról a másikra megtörténni – nyilatkozta az Autosportnak arról, hogy eddigi renault-s karrierje mennyire alakult a várakozásainak megfelelően. – Ha megnézem mondjuk a kanadai időmérőt, azt mondanám, hogy az még meg is haladta a várakozásaimat, más futamokon, mint például Ausztriában viszont alatta maradtunk.

Ami az elvárásaimat illeti, valahol középen helyezkednek el. Arra számítok, hogy az év második felében többször tudunk bekerülni az első hatba."

A Renault minden versenyen a McLarennel csatázna, eddig azonban többször kapott ki a wokingiaktól, mint ahányszor legyőzte őket Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Hacsak valami óriási felfordulás nem történik az erőviszonyokban, a Renault az idén aligha fog önerőből dobogós helyet szerezni, jövőre azonban már mindenképpen szeretne, ehhez Ricciardo szerint azonban a mostaninál jóval több kell.

Általános vélekedés a paddockban, hogy a mezőny legkisebb költségvetésből működő gyári istállója a motorok terén már nincs is akkora hátrányban, sokkal inkább a kasztni miatt van ennyire lemaradva a vezető hármas mögött.

A Francia Nagydíjon bevetett átfogó fejlesztési csomag nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, azóta csak 11 pontot szereztek,

Ricciardo viszont reméli, hogy a következő újításokkal nagyobbat léphetnek előre. „Komoly fejlesztési csomagunk csak jóval a szünet után lesz, noha várunk néhány fejlesztést. A Franciaországban bevetett módosítások nem voltak valami ütősek, a következő hasonló fejlesztéstől kicsit többet várok" – szögezte le az ausztrál.