Társoldalunk:

Ricciardo többet várt a Renault-tól

2019.08.21. 15:15

Nem spórolt a Renault, amikor tavaly leigazolta a Red Bulltól Daniel Ricciardót, az ausztrálnak eddig azonban nem sok sikerélménye volt a franciák színeiben, nem is tagadta, hogy ennél többet várt a szezon első felében.

Nagy várakozásokkal kezdték a szezont, féltáv után kicsivel ezektől azonban jócskán elmaradnak. A Renault F1-es csapata nem lehet túl büszke arra, amit az idén az eddigi 12 verseny alatt letett az asztalra, a franciák kedvéért a Red Bullt elhagyó Daniel Ricciardo is többet várt az általa eddig szerzett 22 pontnál, a szezon második felére nézve pedig mindenképpen nagyobb előrelépést remél annak érdekében, hogy a csapat tartani tudja az eredeti célkitűzéseit.

Ricciardo nem akarta nyilvánosan kritizálni a csapatát, de azért világossá tette, hogy nem teljesen elégedettForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

A 2019-es idény előtt a francia gyártó a konstruktőri negyedik helyének megszilárdításában és legalább egy, önerőből elért dobogós helyezésben reménykedett. Ezektől egyelőre messze van,

a hatodik helyen áll a pontversenyben, a negyedik pozíciót elfoglaló McLaren pilótái pedig több, mint kétszer annyi pontot szereztek, mint Ricciardo és Nico Hülkenberg.

Előbbi újonc a Renault-nál, a bikásoknál pedig hozzá lehetett szokva, hogy ha a győzelmekért nem is mindig, azért a dobogóért sokszor harcban volt. „Nem akarom azt mondani, hogy az eddigiek megegyeztek a várakozásaimmal, mert nyilvánvalóan többet reméltem, viszont tudtam azt is, hogy ez nem fog egyik pillanatról a másikra megtörténni – nyilatkozta az Autosportnak arról, hogy eddigi renault-s karrierje mennyire alakult a várakozásainak megfelelően. – Ha megnézem mondjuk a kanadai időmérőt, azt mondanám, hogy az még meg is haladta a várakozásaimat, más futamokon, mint például Ausztriában viszont alatta maradtunk. Hullámzó volt a teljesítményünk, most, féltávnál azonban azt mondhatjuk, hogy »rendben, jobban kell teljesítenünk.« Ami az elvárásaimat illeti, valahol középen helyezkednek el. Arra számítok, hogy az év második felében többször tudunk bekerülni az első hatba."

A Renault minden versenyen a McLarennel csatázna, eddig azonban többször kapott ki a wokingiaktól, mint ahányszor legyőzte őketForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Hacsak valami óriási felfordulás nem történik az erőviszonyokban, a Renault az idén aligha fog önerőből dobogós helyet szerezni, jövőre azonban már mindenképpen szeretne, ehhez Ricciardo szerint azonban a mostaninál jóval több kell.Ha jövőre szeretnénk célba venni a dobogót, akkor az idei év második felében el kell kezdenünk nagyobb léptékben fejlődni."

Általános vélekedés a paddockban, hogy a mezőny legkisebb költségvetésből működő gyári istállója a motorok terén már nincs is akkora hátrányban, sokkal inkább a kasztni miatt van ennyire lemaradva a vezető hármas mögött. A Francia Nagydíjon bevetett átfogó fejlesztési csomag nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, azóta csak 11 pontot szereztek, Ricciardo viszont reméli, hogy a következő újításokkal nagyobbat léphetnek előre. „Komoly fejlesztési csomagunk csak jóval a szünet után lesz, noha várunk néhány fejlesztést. A Franciaországban bevetett módosítások nem voltak valami ütősek, a következő hasonló fejlesztéstől kicsit többet várok" – szögezte le az ausztrál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK